Şeftali (Prunus persica) çekirdeklerinden ekstre edilen siyanojenik glikozitlerin bazı amino asitler ile in vitro etkileşimi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALPER ATALAR

Danışman: Veysel Kenan Çelik

Özet:

Bu çalışmada proteinlerin yapıtaşları olan amino asitler (alanin, valin, sistein, metiyonin ve lizin) ile meyva çekirdeklerinde (şeftali, kayısı ve erik) ve bitkilerde (arpa, buğday ve mısır) bulunan siyanojenik glikozitlerin etkileşimi incelendi. Şeftali çekirdekleri asetat tamponu içinde homojenize edilldi. Homojenat santrifüj edildi ve süpernatan LH-60 Sephadex jel fıltrasyon kolonuna uygulanmadan önce filtre edildi. Kromatografı kolonundan alınan örneklerden 210 nm'de absorbsans verenler toplandı ve daha önce sözü edilen amino asitlerle inkübe edildi. İnkübasyonu takiben ince tabaka kromatografısi uygulandı ve amino asitlerin Rf değerleri belirlendi. Sonuç olarak in vitro koşullarda siyanojenik glikozitlerle amino asitler arasında herhangi bir etkileşim olmadığını belirlendi. Anahtar kelimeler: Prunus persica, amygdalin, leatrile, linamarin