Kömür İstatistikleri Bazında Türkiye'nin 2000 Yılı Sonrası Talep Tahminleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AHMET AYBORAN

Danışman: Salih Yüksek

Özet:

Bu çalışmada, Türkiye kömür ithalatının ileri yıllardaki durumu belirlenmiştir. Bu amaçla, Türkiye’nin kömür istatistikleri, dünyadaki yeri ve ithalat nedenleri derlenerek incelenmiş, Türkiye’de farklı modellerle hesaplanan kömür talep tahminlerinin incelenmeleri yapılmış ve yeni yöntemler modellenerek tahmin projeksiyonları oluşturulmuştur.

            Dünya görünür kömür rezervi 509 milyar tonu taşkömürü olmak kaydıyla 984 milyar tondur. Fosil yakıtlar içinde kömür rezervleri %77 pay aldığı görülmektedir. Türkiye’nin kömür rezervi, dünya rezervi içinde %1 pay alırken, kömür üretimimiz %0.8, tüketimimiz ise %0.9 pay almaktadır. 2000 yılı itibariyle ülkemizde mevcut 9.5 milyar ton kömür rezervinin 68 milyon ton civarında üretimi gerçekleştirilirken, 78 milyon ton civarında ise tüketim gerçekleştirilmiştir. Buna göre ülkemizdeki kömür üretimi, tüketimimizi karşılayamamakta olduğundan ithalatla bu açık dengelenmektedir.

            Ülkemizdeki enerji planlama çalışmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca Maed talep modeli kullanılarak yürütülmektedir. Maed talep modeline alternatif olarak yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin hesaplanmasında geçmişteki kömür tüketim, üretim ve ithalat verileri, nüfus değerleri ve bireysel talep miktarları kullanılmıştır. Bu veriler bilgisayar ortamında Excel programında şekillendirilerek ilk önce  Extrapolasyon yöntemi, ikinci olarak Polinom Denklem yöntemi, bunu Malthusian Nüfus Modeli-A yöntemi ve Malthusian Nüfus Modeli-B yöntemleri takip etmiştir. Bu yöntemlere göre Malthusian Nüfus Modeli-B yöntemi ile elde edilen sonuçlar,  geçmişte gerçekleşen değerlere az hata ile çok yakın çıkmıştır. Bu yöntem ile yapılan tahmin hesaplamalarında Türkiye’nin 2020 yılında kömür tüketimi 180, üretimi 150 ve ithalatı ise 27 milyon ton olacağı beklenmektedir. Bu sonuçlar, Maed talep modeli ile elde edilen sonuçların çok altında çıkmasına rağmen, geçmişte gerçekleşen değerlere göre kıyaslandığında hata oranı çok az olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş yıllarda Maed model programı ile elde edilen talep tahminleri, gerçekleşmelerin üzerinde olduğunu da belirtmek gerekir.

            Ülkemizde kömür başta olmak üzere değişik enerji kaynaklarına sahip olduğu halde tükettiği enerjinin %60’nı ithalatla karşılamaktadır. Bu nedenle kömür politikaları yeniden oluşturulmalı, üretim mümkün olduğu kadar öz kaynaklara dayandırılmalıdır. Dolayısıyla temiz kömür üretim teknolojileri ile yakma teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanımı için özen gösterilmelidir.

            Yapılan bu tahmin çalışmalarında Türkiye’deki kömür üretimimiz ileriki yıllarda da tüketimimizi karşılayamayacağı ve ithalatın yine canlı kalacağı tahmin edilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : Rezerv, Tüketim, Üretim, İthalat, Talep, Projeksiyon, Model, Maed, Kömür