EVDE YAŞAYAN YAŞLILARIN FONKSİYONEL BAĞIMSIZLIK DURUMLARI VE DÜŞME RİSKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Büşra ŞAHİN AKBULUT

Danışman: Semra Kocataş

Özet:

Bu araştırma, yaşlıların fonksiyonel bağımsızlık durumları ve düşme riskleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırma kesitsel tiptedir. Araştırmanın evrenini Sivas il merkezinde yer alan 23 Aile Sağlığı Merkezine (ASM) kayıtlı 65 yaş ve üzeri tüm yaşlı bireyler (27670 yaşlı), örneklemini ise 600 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Modifiye Barthel İndeksi ve Yaşlılar için Düşme Davranışları Ölçeği aracılığıyla yaşlılarla yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS v.22 paket programında tanımlayıcı testler, ortalama, Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis testi ve korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir.

Araştırmada yaşlıların %51.2’sinin kadın, %73.8’inin evli, %56.3’ünün ilköğretim mezunu olduğu, %98.7’sinin herhangi bir işte çalışmadığı ve %97.9’unun sağlık güvencesinin olduğu, %89.2’sinin yakınları ile birlikte yaşadığı belirlenmiştir. Yaşlıların %0.8’inin ileri derecede bağımlı, %5.3’ünün orta derece bağımlı, %14.5’inin hafif derece bağımlı ve %79.3’ünün ise tam bağımsız olduğu belirlenmiştir. Yaşlıların %5.3’ünün son bir yıl içerisinde kaza veya yaralanma geçirdiği, %30.3’ünün daha önce düşme öyküsünün olduğu, düşen yaşlıların %20.8’inin kaza/çevresel faktörler kaynaklı düştüğü, düşme yaşayanların %18.3’ünde düşmeye bağlı sağlık sorunu yaşandığı ve düşen yaşlıların %6.8’inde düşmeye bağlı kırık oluştuğu saptanmıştır. Yaşlılar İçin Düşme Davranışları Ölçeği puanları ile Modifiye Barthel İndeksi (MBİ) puanları arasındaki korelasyon değeri anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Bu bulgu yaşlıların aktiviteleri bağımsız gerçekleştirme düzeyi ile yaşlıların düşme davranışlarının ilişkili olmadığını göstermektedir. Modifiye Barthel İndeksi puanlarının Yaşlılar İçin Düşme Davranışları Ölçeği puanlarını yordama gücünü anlamak amacıyla uygulanan Lineer regresyon analizine göre, yaşlıların bağımsızlığının, yaşlıların düşme davranışlarının %19’unu açıkladığı belirlenmiştir.

Toplumu oluşturan yaşlı bireylerin fonksiyonel bağımsızlık durumlarının geliştirilmesi ve korunmasında, düşme risklerinin saptanıp ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerde sağlık bakım ekibinin bir üyesi olan hemşirelere özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarında yer alan halk sağlığı hemşirelerine önemli rol ve sorumluluklar düşmektedir. Halk sağlığı hemşirelerinin yaşlıları, aileleri ve toplumu fonksiyonel bağımsızlık durumu ve düşme riskleri hakkında bilgilendirmeleri ve konu ile ilgili farkındalıklarını arttırmaları önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Yaşlı, fonksiyonel bağımsızlık, düşme, hemşirelik