Ekinbaşı (Divriği-Sivas) demir cevherleşmesinin rezerv hesaplamaları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYDIN KARATEPE

Danışman: Salih Yüksek

Özet:

Bu çalışmada, Ekinbaşı demir yatağının cevherleşmesinin boyutlarının belirlenmesi ve cevher miktarının hesaplanması için farklı yöntemler kullanılarak maden yatağı klasik ve bilgisayarlı yöntemlerle modellenmiştir.

Bölgede 1991 yılında başlayarak 1997 yılına kadar 26 adet arama ve geliştirme sondajları yapılmıştır. Bu 26 adet sondajın toplam uzunluğu 10665.55 m. dir. Yapılan sondajların 16’sı 75 cm. ile 100 m. aralıklarında değişik kalınlıklarda cevher keserken 10 sondaj cevher kesmemiştir. Bu sondajlar yardımı ile öncelikle klasik yöntemlerden MTA tarafından yapılan kesit yöntemi ile hesaplamalar incelenmiş, sonra  klasik yöntemlerden poligon yöntemi ile hesaplamalar yapılmıştır. Daha sonra sondaj verileri bilgisayara yüklenerek, bilgisayarlı yöntemlerden mesafenin tersi ve jeoistatistik yöntemlerle yatağın  modeli oluşturulmuş ve hesaplamalar yapılmıştır.

Blok model oluşturulurken cevher yatağı, yatayda 25x25 ve düşeyde 12 m. olan  56x32x18 = 32 256 adet soyut blok olarak düşünülmüş ve her bloğun merkezi için bir tenör  değeri atanmıştır. Id ve kriging yöntemleriyle rezerv sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca Id yöntemiyle sondaj etki alanları değiştirilerek tenör aralıkları bazında rezerv hesaplamaları yapılmıştır.

Yapılan hesaplamaların genel sonucu olarak; MTA tarafından yapılan hesaplamada kesit yöntemi ile ortalama %59,40 Fe3O4 tenörlü  8.934.468 ton, poligon yöntemi ile  ortalama %50,23 Fe3O4 tenörlü  9.152.181 ton jeolojik rezerv hesaplanmıştır. Bilgisayar destekli yöntemlerden mesafenin tersi(Id) yöntemiyle yapılan hesaplamada,  %50 Fe3O4 tenörünün üstündeki blokların tonajı hesaplandığında,  6.597.720 ton bulunurken, yine aynı tenörün üstünde jeoistatistik yöntemi ile, 7.242.220 ton yerinde rezerv belirlenmiştir.   

Cevher yatağının  görsel olarak incelenmesi sonucu cevherleşmenin süreklilik göstermediği ve bu durumun jeolojik ve mineralojik oluşumla paralellik  arz ettiği  ve ayrıca rezerv miktarının orta katlarda artarken üst ve alt katlarda azaldığı çizilen grafiklerde görülmüştür.

Bilgisayarla yapılan tüm işlemler Vulcan adlı programla yapılmıştır. Bu paket program çok kapsamlı bir program olduğu için, tez kapsamında programın ancak bir kısmı kullanılmıştır. Sözkonusu program sayesinde değişik madencilik hesaplamaları yapılabildiği gibi yapılan tüm işlemlerin görüntüleri de izlenebilmekte ve çıktıları alınabilmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Divriği-Ekinbaşı, Blok Model, Rezerv, Poligon, Mesafenin Tersi, Kriging, Üçgenleme