Web sayfa haberi
Çağımızın korkulan hastalıkları arasında yer alan kanserle ilgili araştırmalar yürüten Üniversitemiz akademisyenlerinin Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) ‘Bireysel ve Dönüşümsel Tıp Alanı Uygulama Projesi İşbirliği’ çağrısına yaptıkları başvuru sonuçlanarak 2 proje kabul edildi.
TÜSEB tarafından yapılan açıklamada, toplamda 17 devlet, 7 vakıf ve 2 de diğer olmak üzere 26 farklı kurum, 65 farklı çalışma ekibi ile işbirliği yapılacağı ifade edildi.
Bu kapsamda, proje yöneticileri Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yavuz Siliğ ile Doç. Dr. Zekiye Hasbek Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a proje ile ilgili bilgi verdiler.
Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sunuma Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Proje Destek Ofisi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak ve diğer grup üyeleri katıldı.
Toplantıda ilk sunumu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Siliğ gerçekleştirdi. Prof. Dr. Siliğ, “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) yaptığı ‘Bireysel ve Dönüşümsel Tıp Alanı Uygulama Projesi İşbirliği’ çağrısına başvurduk ve kabul edildi. Bu projelerle Üniversitemiz Türkiye Genom ve Türkiye Kanser Gen Projeleri bir bölümüne katkı sağlayacak. Türkiye Genom Projesi kapsamında, bu yıl içerisinde 31'i kanser, 35'i kronik ve 35'i nadir hastalık olmak üzere toplam 101 hastalık ve 12 bin 500 birey için genomik, transkriptomik, proteomik, metabolomik ve metagenomik analizleri kapsayan detaylı karakterizasyon çalışmaları yapılacak.” dedi.
Projenin 4 aşamadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Siliğ proje kapsamında, “Kanserler, kronik ve nadir hastalıklarda geniş bir biyolojik örneklem oluşturulacak. Veri üretim sürecine geçilecek. Veri madenciliği ve yapay zekâ teknikleri kullanılarak bütüncül bir yaklaşımla analiz edilecek. Bu hastalıkların önlenmesi, erken tanısı ve tedavisi için yöntemler ve ürünler geliştirilecek. Projenin finansal kaynağı hasta başına bin TL’ye kadar bütçe sağlanacak.” şeklinde konuştu.
İlk projede yürütücülüğü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Siliğ yaparken Prof. Dr. Ömer Topçu mide, kolorektal ve troit kanserlerinde, Prof. Dr. Ünal Özüm beyin tümörlerinde numune sağlayacak. Laboratuvar aşamasında araştırmacılar Dr. Öğr. Üyesi Ayça Taş ve Dr. Öğrencisi Tuğba Ağbektaş görev alacak.
İkinci projede Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zekiye Hasbek yürütücü, Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Doç. Dr. Birsen Yücel ve Arş. Gör. Seyit Ahmet Ertürk akciğer kanseri tanısını koyacak. Laboratuvar aşamasında araştırmacılar Prof. Dr. Yavuz Siliğ ve Dr. Öğr. Üyesi Ayça Taş katkı sağlayacak. Ayrıca her iki proje ekip ilerleyen aşamalarda Patoloji, Onkoloji, Gastroenteroloji ve Endokrinoloji uzmanlarının katılımlarıyla güçlendirilecek.