Turizm Fakültesi Öğrencilerine Afetlerde Gıda Tedariki ve Beslenme Eğitimi


Hastaoğlu E. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2023
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2023

Proje Özeti

Olağan yaşamın düzenini bozacak şekilde gerçekleşen bir deprem sonrası birçok insanın yaşam kalitesi düşmektedir. Özellikle depreme hazırlıklı olmayan ülkelerde yıkıcı bir deprem sonrası enkaz altından kurtulan ve evleri yıkılan bireylerin gıdaya olan ulaşımı zorlaşabilmektedir. Bu durum besin hijyeni eksikliklerine ve doğrudan sağlık problemlerinin oluşumuna neden olabilmektedir. Bir afetin hemen sonrasında özellikle engelli ve yaşlılarda zayıf ağız hijyeni, yetersiz hareket, iştah kaybı, yemek problemleri, kırıklar nedeniyle yutkunma sorunları yaşanabilmektedir. Deprem sonrası gıdaları muhafaza etme koşulları zorlaşacağından süt ürünleri gibi kolay bozulacak yiyeceklere besin zehirlenmelerine karşın dikkat edilmelidir. Temiz içme suyu eksikliği, uygun olmayan hijyen ve sanitasyon nedeniyle çocuklarda yetersiz beslenmenin şiddeti artmaktadır.

Gelişmiş ülkeler doğal afetlerde gıda tedarik zincirinin aksamasına neden olan özellikle tedarik zinciri yönetimi alanının (iş birliği, bilgi yönetimi, lojistik ve kaynak sağlama) dayanıklılığını araştırmalarda sıklıkla incelemektedir. Yapılan çalışmalar doğal afetlere karşı daha güçlü ve korunaklı hale gelinmesi için afet öncesi tedarik alanını genişletmek ve proaktif önlemler almak gerektiğini vurgulamaktadır. Günümüzde etkili beslenme eylemleri sayesinde acil durumlarda daha az can kaybı gerçekleşmektedir. Yeni gıda ürünlerinin geliştirilmesi müdahalelerin kalitesi ve ölçeği, acil durumlar ve acil olmayan durumlar hakkında verilen eğitimler ölümlerin azalmasında etkili olmaktadır.

Tüm Dünya’da süregelen depremler sonrası yapılan araştırmalar, uzun süre acil durum beslenme planlamalarına güvenen hayatta kalan depremzedelerin beslenme ile ilgili çeşitli sağlık sorunları yaşadıklarını bildirilmiştir. Gıda sağlanmasında, gıdaların tür ve miktarından daha da önemlisi organizasyondur. Olayın kaosunu ve şokunu yaşayan topluma, karmaşaya yol açmayan bir gıda dağıtımını sağlayacak örgütlenmeyi kurmak çok önemlidir. Sağlanan yardımlarla ilgili bilginin, toplumun tüm üyelerini kapsayıcı ve onların erişebileceği şekilde iletilmesi de bilgi hakkı çerçevesinde önemlidir. Büyük kayıplara neden olan doğal afetlerde beslenme hizmetlerinin organizasyonunun sağlanması, insanların felaketin kayıplarını hem fizyolojik hem de psikolojik olarak daha çabuk üstesinden gelebilmeleri için de zorunludur.

Tüm bu bilgilerden hareketle, en etkili organizasyon doğal afetlerle uyumlu yaşam süren bir nesil yetiştirmektir. Turizm Fakültesi öğrencilerinin afet duyarlılıklarının artması için afetlerde gıda tedariki ve beslenmenin öneminin anlatılması, ülkemizde olası acil eylem planlarında yeterli beslenmenin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir. Öğrencilerimizde gelişecek bu duyarlılık, afetlerdeki genç yetişkin insan gücünün kullanımını artıracak, bilinçli organizasyonlarla tüm depremzedelerin gıdaya ulaşımına olanak tanıyacaktır.