Komşu Betonarme Binalardaki Çarpışma Hasarlarına LP Kompozit Malzeme Güçlendirme Etkisinin Sarsma Masasında Deneysel Olarak İncelenmesi


Altunışık A. C.(Yürütücü), Adanur S., Günaydın M., Sunca F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2021
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2023

Proje Özeti

Depremler sonrası yapılan araştırmalar, binalar arasındaki çarpışma etkilerinin binalardaki bölgesel hasarların birçoğunun kaynağı olduğunu ve hasarların yıkıcı etkilere neden olabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, mevcut yönetmeliklerde verilen boşluk miktarlarının yapısal özelliklere ve yer hareketinin özelliklerine bağlı olarak yetersiz olduğu geçmiş çalışmalar ile ortaya konulmuştur.

 Binalar arasındaki çarpışmanın yıkıcı etkilerine rağmen, literatürde yapılan çalışmaların genellikle analitik ve/veya sayısal bir model üzerinden veya depremler sonrası yapılan gözlemler ile gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Deneysel çalışmalarda ise oldukça sınırlı ve küçük ölçeklerin seçildiği, çarpışmanın yapısal hasarlar üzerine olan etkilerinin çoğunlukla ihmal edildiği ya da deneyler sırasında binaların elastik sınırlar içerisinde kalacak şekilde tasarlandığı görülmüştür. Bu durum komşu binalar arasındaki çarpışma davranışının daha büyük ölçekli numuneler üzerinden araştırılmasının, çarpışma nedeniyle oluşacak hasarların seviyelerinin ve yapısal davranışa olan etkilerinin deneysel olarak detaylı bir şekilde incelenmesinin gerekliliği düşüncesini doğurmaktadır. Öte yandan istenilen performans seviyesini karşılayamayan mevcut betonarme binalarda yaygın olarak kullanılan lifli polimer (LP) kompozit malzemelerin çarpışma hasarlarını azaltmadaki etkilerinin incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yönleriyle, proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaların özgün bir değere sahip olduğu düşünülmektedir.

Bu proje kapsamında; sarsma masası üzerinde gerçekleştirilecek deneyler ile komşu betonarme binalar arasında meydana gelebilecek çarpışmaların yapısal davranışa etkilerinin incelenmesi, çarpışma sonrası oluşacak hasarların binaların performanslarına olan etkilerinin deneysel yöntemler kullanarak incelenmesi ve LP kompozit malzemelerin çekiçleme hasarları üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, ülkemizdeki binalarda sıklıkla rastlanılan ve betonarme yapıların deprem davranışını olumsuz etkileyen kusurların bulunduğu düzlem çerçeve binalar kullanılacaktır.

Bu projede, oluşturulan bina modellerinin başlangıç dinamik karakteristikleri Deneysel Modal Analiz (DMA) yöntemi ile belirlenecek, başlangıç dinamik karakteristikleri belirlenmiş binaların çarpışma testleri sarsma masası üzerinde belirli yer hareketleri altında gerçekleştirilecek, sarsma masası deneyleri sonrasında DMA yöntemi ile birlikte son dinamik karakteristikler belirlenecek ve hasar tespiti yapılacak, dinamik karakteristikler arasındaki farklılıklar değerlendirilecek, çarpışmanın yapısal davranışa ve hasarlara olan etkileri belirlenecektir.