İlaç Etken Maddelerin Elektrooksidasyon Prosesi ile Gideriminde Farklı Elektrot Türlerinin Etkilerinin Karşılaştırılması


Gökkuş Ö. (Yürütücü), Soylu M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2021
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2023

Proje Özeti

Nüfus ve bununla birlikte su gereksinimindeki artış, su kaynaklarının önemini her geçen gün artırmaktadır. Su kullanımı için tercih edilen kaynaklar genel olarak birincil (arıtılmamış) ve ikincil (arıtılmış) kaynaklar olarak isimlendirilebilir. Birincil kaynaklar olarak ifade edilen tatlı su kaynakları, yeraltı ve yerüstü su kaynakları olup yenilenemeyen kaynaklar olarak bilinir. Bu kaynakların kullanıldıktan sonraki süreçlerde yenilenmesi mümkün değildir. Bu bağlamda tükenen içilebilir su kaynaklarının alternatifi olan ikincil su kaynakları ve bu suyu elde etmede kullanılan su tasfiye metodları, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Su arıtım alternatifleri incelendiğinde konvansiyonel arıtım teknikleri ve alternatif arıtım teknikleri gibi iki ana başlıktan söz edilebilir. Bu tekniklerin ilki ve günümüze kadar en yaygın olanı konvansiyonel arıtma teknikleridir. Konvansiyonel arıtma tekniklerinin giderim süreçlerinde çeşitli kısıtlar söz konusudur. Tasarlanan bu projede de konvansiyonel arıtma teknikleri ile giderimi oldukça zor olan ve mikrokirletici sınıfına dahil olan ilaç etken maddelerin giderimi hedeflenmektedir. Bunun için ileri arıtım tekniklerinden birisi olan Elektro oksidasyon prosesi kullanılacak olup sentetik olarak hazırlanan atıksu örneklerinde ilaç etken madde giderimi değerlendirilecektir. Elektro oksidasyon işleminde anot materyali için sırasıyla bor kaplı elmas elektrot (BDD), boyutsal kararlı anot (Dimensionally Stable Anode/DSA)  ve platin olmak üzere üç farklı elektrot malzeme kullanılacaktır. Sentetik atıksu için ise sırasıyla Diklofenak sodyum tuzu, Fenoprofen Kalsiyum ve Naproksen olmak üzere üç farklı ilaç etken madde kullanılacak olup hazırlanan atıksularda akım yoğunluğu, kirletici konsantrasyonu, pH, destek elektrolit konsantrasyonu gibi operasyonel parametrelerin ölçümü gerçekleştirilecektir. Yürütülen deneylerde elde edilen numuneler spektrofotometrik ve kromotografik yöntemler ile analiz edilecek ve farklı elektrot türlerinin elektro oksidasyon ile ilaç etken madde giderimindeki etkinlikleri karşılaştırılmış olacaktır.

Literatürde rapor edilmiş çalışmalarda sözü edilen ilaç etken madde ve elektrot malzeme türlerinin yalnızca bir ya da ikisinin kullanıldığı çalışmalara rastlanılmaktadır. Tasarlanan bu proje, seçilen üç ilaç etken madde üzerinde gerçekleştirilecek analizler sayesinde atıksulardan elektro oksidasyon ile ilaç etken maddelerin giderimi için kullanılacak yöntem ve malzeme seçimine katkı sağlayacaktır.