Kaçak ve Yerli Çayların Moleküler Tekniklerle Belirlenmesi ve Aromatik Bileşiklerinin Tesbiti Üzerine bir Araştırma


Creative Commons License

Okuyan N., Yetim H.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2014 - 2019

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2014
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2019

Proje Özeti

Türkiye’de çayın tarımı ve sanayisi, ülke ekonomisine ve istihdama yaptığı katkılar nedeniyle ayrı bir önem arz etmektedir. Ancak son yıllarda kaçak yollarla ülkemize giren yabancı menşeli çaylar, sektörü ciddi anlamda tehdit etmeye devam etmektedir. Karadeniz bölgesinde Türkiye siyah çay talebini karşılayacak düzeyde üretim yapılmasına rağmen düşük maliyet ve tüketici tercihlerinden dolayı Türkiye’ye yasal ve yasa dışı yollarla önemli miktarda bir siyah çay girişi olmaktadır. Yasa dışı yollarla giren kayıt dışı çayların direkt veya yerli çay ile harmanlanarak satışa sunulduğu bilinmektedir. Bu durum hem çay üreticisine ve hem de ülke ekonomisine zarar vermektedir. Ayrıca kontrol dışı olarak yurda giren çaylar gıda güvenliği açısından da çok ciddi riskler taşımaktadır. Diğer taraftan kaçak çay tüketimi, uzun vadede tüketici alışkanlıklarını da yabancı menşeli çaylar lehine çevirerek yerli üretim için de önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Özellikle kaçak ve yerli çayı ayırt edecek objektif analiz yöntemlerinin bulunmaması ve yerli çayın özelliklerini tanımlayan bir standardın olmaması, yerli çay üretimini yabancı çaylar karşısında savunmasız bırakmaktadır. Bu projede Türkiye pazarındaki yerli ve yabancı menşeli çaylar ayırt edilmeye çalışılmıştır. Yerli siyah çaylar için Çaykur ve özel sektör çayları; yabancı siyah çaylar için ise ambalajlı ithal siyah çaylar ve idari kurum ve kuruluşlar tarafından yakalanmış ambalajsız kaçak siyah çaylar kullanılmıştır.  Dört gruba ait çay örnekleri Mikrohazne/Termal Ekstraktör (µ-CTE), Termal Desorber (UNITY2), Gaz Kromotografisi/Kütle Spektrofotometresi (GC/MS) sistemi ile analiz edilmiştir. Bütün siyah çay numunelerindeki uçucu bileşikler iki farklı şekilde tespit edilmiştir. İlk etapta blender ile parçalanarak (demlemeden); ikinci etapta ise demlenerek (parçalanmadan) analiz edilmişlerdir. Dört farklı çay grubundaki analizlerde quality değeri 50’den büyük demlemeden 565, demleme ile 328 farklı uçucu bileşik tespit edilmiştir. Sonuçlar SPSS programında kümeleme analizi ile dendograma dönüştürülmüş, yerli ve yabancı orijinli çaylar olarak ayrılmıştır. Demleme çay sonuçlarında en iyi ayrım 74 farklı uçucu bileşik ile sağlanmış, 72 siyah çay örneğinden sadece 3 adet şüpheli kaçak çay ayrılamamıştır. Demlemeden analiz edilen çay sonuçlarında en iyi ayrım 109 uçucu bileşik ile sağlanmış, 68 siyah çay örneğinden 6 adet ithal çay, 3 adet Çaykur çayı ayrılamamıştır. Son olarak demlenerek ve demlemeden yapılan analiz sonuçları tek bir dendogramda toplanıp en iyi ayrım 127 farklı uçucu bileşik ile sağlanmış, 66 siyah çay örneğinden sadece iki örnek ayrılamamıştır.