Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalarında mikro RNA gen ekspresyon profillerinin araştırılması


Creative Commons License

Arslan S. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2017

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2015
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2017

Proje Özeti

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kene üzerinde taşınan bir arbovirüs olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsünün neden olduğu ve aniden başlayan yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, sırt ve karın ağrısıyla karakterize bir hastalıktır. KKKA virüsü negatif polariteli RNA genomuna sahip, Bunyaviridae familyası Narovirus genusuna aittir. Bu hastalık Afrika, Asya ve Avrupa’nın büyük bölümünde dönem dönem görülmektedir ve ölüm oranı yaklaşık olarak %15 dir. Mikro RNA’lar (miRNA) mRNA ile etkileşime girerek gen ekspresyonunun transkripsiyon sonrası düzenlenmesinden sorumlu, küçük, kodlama yapmayan RNA’lardır. MiRNA’lar virüs konak ilişkisinde ve virus patogenezinde anahtar rol oynamaktadırlar. Bu miRNA değişiklikleri viral infeksiyon süresince tedaviye cevap, prognoz ve tanı için faydalı biyomarkırlar olarak hizmet edebilir.

     Bizim çalışmamızda dünyada ilk defa KKKA hastalarında mikroarray yöntemi kullanarak miRNA ekspresyon profilleri araştırılmıştır. KKKA hasta ve kontrollerden kan örnekleri alınmıştır. MiRNeasy Mini kit (Qiagen) kullanarak total RNA izole edildi. MirBase Ver 21 (Agilent Teknolojisi) kullanarak mikroarray analizi yapıldı. MiRNA ekspresyon sonuçları Genespring (Ver 3.0) kullanarak analiz edildi.

    KKKA hastalarına ait 15 adet miRNA’nın ekspresyonu kontrol grubundan istatistiksel olarak önemli bulundu. Hasta grubuyla kontrol grubu karşılaştırıldığında 5 miRNA yukarı düzenlenme, ancak 10 miRNA aşagı düzenlenme gösterdiği bulundu. Akut ve konvelasanlar hastalar arasındaki mikroarray verileri karşılaştırılması sonucunda 8 adet miRNA istatistiksel olarak önemli derecede arasında farklılaşmıştır ve 6 adet miRNA yukarı yönlü düzenlenirken, 2 adet miRNA aşagı yönlü düzenlenmiştir. Hastalığı hafif geçiren ve şiddetli geçiren bireyler arasında miRNA ekspresyon verilerinin karşılaştırılmasında 28 miRNA istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ölen bireylerle sağlıklı bireyler arasındaki karşılaştırmada168 miRNA önemli bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar KKHA patogenezinde miRNA’ ların rolünü anlamamıza katkı sağlayacaktır. İlaveten bu çalışmanın sonuçlarından elde edilecek verilerin, gelecekte miRNA’ların kullanımıyla KKKA infeksiyonuna karşı antagomir temelli tedavi geliştirilmesi için bir veri kaynağı olması mümkündür.