Mayasıl Otu (Hypericum lydium Boiss.), Şeker Dikeni (Eryngium bithynicum Boiss.), Ballı otu (Acanthus hirsutus Boiss.) ve Hodan (Anchusa leptophylla Roem. & Schult. subsp. leptophylla) Bitkilerinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Tayini


Hanbeyoğlu A. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2025

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2022
  • Bitiş Tarihi: Şubat 2025

Proje Özeti

Canlılar UV ışınları, kimyasal oksidanlar, hava kirliliği, kimyasal kalıntılar, radyasyon gibi çeşitli nedenlerle serbest radikaller üretirler. Bunun sonucunda meydana gelen oksidatif stres pek çok hastalığın oluşumunda önemli rol oynar. Böyle durumlarda canlının antioksidanlarla desteklenmesi oksidatif stres oluşumunu önler ve baskılar. Antioksidanlar başta bitkiler olmak üzere gıdalarda bulunur. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar tüm dünyada ciddi sağlık sorunlarına ve salgınlara yol açmaktadır. Bu enfeksiyon kaynaklı hastalıkların tedavisinde çeşitli bitkisel kaynaklı antibiyotikler halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu projede, Sivas ili Gemerek ilçesi yaylalarında yetişen halk arasında Mayasıl otu (Hypericum lydium Boiss.), Şeker dikeni (Eryngium bithynicum Boiss.), Hodan (Anchusa leptophylla Roem. & Schult. subsp. leptophylla), Ballı otu (Acanthus hirsutus Boiss.) adıyla bilinen bitkiler üzerinde çalışılacaktır. Bitki ekstrelerine ORAC, TRAP, CUPRAC ve karotenoid (krosin) ağartma gibi yöntemler uygulanarak toplam antioksidan kapasiteleri, TEAC, DPPH, galvanoksil gibi yöntemler kullanılarak radikal süpürücü aktiviteleri belirlenecektir. Folin-Ciocalteu yöntemiyle toplam fenolik madde tayini yapılacaktır. AlCl3/KAc, AlCl3/NaNO2 gibi yöntemlerle toplam flavonoid madde belirlemesi gerçekleştirilecektir. Difüzyon veya dilüsyon yöntemleri kullanılarak da antimikrobiyal aktiviteler belirlenecektir.