Aktaş A. B. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2020
Kimyasal interesterifikasyon, gıda endüstrisinde margarin üretiminde
kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, kimyasal bir katalizör eşliğinde farklı
yağların trigliserit yapılarındaki yağ asitlerinin pozisyonlarının değiştirilmesi
sağlanır. Bu sayede yağlar, istenilen kimyasal kompozisyonda ve fiziksel
özelliklerde yapılandırılabilirler. Gıda sanayiinde kimyasal
interesterifikasyon, doymuş yağ asitlerince zengin palm yağı ve farklı bitkisel
sıvı yağlar kullanılarak gerçekleştirilir. Sadeyağ, süt ve süt ürünlerinden
elde edilen yağın içerdiği suyun çeşitli yöntemlerle uzaklaştırılması yoluyla
elde edilen bir yağ çeşididir. Sadeyağ, doymuş ve tekli doymamış yağ
asitlerince zengindir. Ayrıca, su içeriğinin az oluşu kimyasal
interesterifikasyonda palm yağı ikamesi olarak kullanımını mümkün kılmaktadır.
Bu projedeki amacımız, sadeyağın farklı bitkisel yağlarla kimyasal olarak
interesterifiye edilmesiyle yeni bir ürün elde etmektedir. Üretilen bu yağların
bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenecektir. Ayrıca, kızıl ötesi
spektralar toplanarak, yağların yapılandırılması sırasında meydana gelen
değişimlerin daha iyi analiz edilmesi ve örneklerin sınıflandırılması
sağlanacaktır.