Sadeyağın Farklı Bitkisel Yağlarla Kimyasal İnteresterifikasyonu


Aktaş A. B. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2020

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2020
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2020

Proje Özeti

Kimyasal interesterifikasyon, gıda endüstrisinde margarin üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, kimyasal bir katalizör eşliğinde farklı yağların trigliserit yapılarındaki yağ asitlerinin pozisyonlarının değiştirilmesi sağlanır. Bu sayede yağlar, istenilen kimyasal kompozisyonda ve fiziksel özelliklerde yapılandırılabilirler. Gıda sanayiinde kimyasal interesterifikasyon, doymuş yağ asitlerince zengin palm yağı ve farklı bitkisel sıvı yağlar kullanılarak gerçekleştirilir. Sadeyağ, süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağın içerdiği suyun çeşitli yöntemlerle uzaklaştırılması yoluyla elde edilen bir yağ çeşididir. Sadeyağ, doymuş ve tekli doymamış yağ asitlerince zengindir. Ayrıca, su içeriğinin az oluşu kimyasal interesterifikasyonda palm yağı ikamesi olarak kullanımını mümkün kılmaktadır. Bu projedeki amacımız, sadeyağın farklı bitkisel yağlarla kimyasal olarak interesterifiye edilmesiyle yeni bir ürün elde etmektedir. Üretilen bu yağların bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenecektir. Ayrıca, kızıl ötesi spektralar toplanarak, yağların yapılandırılması sırasında meydana gelen değişimlerin daha iyi analiz edilmesi ve örneklerin sınıflandırılması sağlanacaktır.