Kapalı Ortamlarda Otonom Olarak İlerleyen, Yük Taşıma Yeteneğine Sahip Olan Robot Sisteminin Geliştirilmesi (Proje No: M-2022-835)


Creative Commons License

Elik A. U., Yüksek A. G. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2022
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2023

Proje Özeti

    2022 TeknoFest - Bilim, Uzay ve Teknoloji Fesstivali bünyesinde açılan, Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması nın kousu otonom olarak ilerleyen, yük taşıma yeteneği olan robot sistem tasarımıdır. Üretim ve tüketim artışı ile sanayide artan iş gücü ihtiyacına yardımcı unsur olarak geliştirilmiş bir çözüm olan otonom robot sistemler, sanayide dijitalleşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Klasik çözüm yöntemlerini Yapay Zekâ çözümleri ile birleştirerek, daha verimli hareket yeteneğine sahip otonom sistemler geliştirilebilir. Bu bağlamda yapılacak yapay zekâ ile geliştirilmiş otonom robotlar ile maksimum verimli çözümler üretilmesi hedeflenmektedir. Bu amaca uygun olarak fabrikalar iç lojistiğinde veya depolarda kullanılabilecek kendisine atanmış yollarda hareket edip, belirli yükleri noktadan noktaya taşıyan ve otonom çalışan bir güdümlü robot yapılması hedeflenmektedir. Robot kendisine tanımlanacak görevleri tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirecektir. Bu görevleri yerine getirmesi için gerekli algılama sistemleri en güncel teknolojiler kullanılarak tasarlanarak, en optimum değerlerde görevleri yerine getirmesi için modellenecektir. Buna ek anlık durumlara karşı tepki oluşturacak yapılar ile de güçlendirilecektir, örnek olarak olarak karşısına çıkacak engelleri algılayıp, algıladığı anda uyarı sesi çıkararak belirli bir saniye engelin kalkmasını bekleyecektir, bu sürede engel kalkmaz ise çevresinden dolaşma algoritmaları işleyecektir. Yük taşıma kapasitesi 75-kilogram olarak planlanmıştır. 75-kilogram olarak tasarlanma sebebi yükün aşağı kısmında yer alan yük platformunun 25- kilogram ağırlığında olması ve yük ağırlığının ise minimum 50-kilogram olmasıdır. Robot kontrol panelinden tanımlanan görevi başarıyla gerçekleştirecek niteliklerde olacaktır.


    Robotun bulunduğu ortamdaki konum durumlarını yönetmek için lidar sensörlü yapılar ile konum algılama ve yol planlama algoritmaları yönetilecektir. Konum hesabında Lidar sensörün yanı sıra bluetooth veya Wifi teknolojileri kullanılarak RSSI değeri ile konum hesaplama tekniklerinden faydalanılması hedeflenmektedir.