Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü ile Enfekte Olan Bireylerde RNA Metilasyonunda Görevli Genlerin İfade Düzeylerinin Araştırılması


Özbilüm Şahin N. (Yürütücü), Tüzemen Bayyurt E. B., Bakır M.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Aralık 2021
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2022

Proje Özeti

ırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA), kene üzerinde taşınan bir arbovirüs olan Kırım Kongo kanamalı ateşi virüsünün (KKKAV) neden olduğu hastalıktır. Bu virüs, Nairoviridae ailesinin Bunyavirales takımındaki Orthonairovirus cinsine aittir. Bu hastalık Afrika, Asya ve Avrupa'nın büyük bölümünde dönem dönem görülmektedir ve ölüm oranı yaklaşık olarak %30' dur. KKKA hastalığı ilkbahar aylarında başta Orta Anadolu olmak üzere ülkemiz için önemli bir sağlık problemidir.

Epitranskriptom; bir hücedeki RNA'nın tüm kimyasal modifikasyonlarıdır. Epitranskriptomikler, ribonükleotid sekansında bir değişiklik olmayan ancak transkriptomdaki işlevsel olan tüm fonksiyonel farklılıkları içeren modifikasyonlardır. Bu modifikasyonlar arasında en çok rastlananı N6-metiladenozin (m6A) metilasyonudur. Bu metilasyon RNA adenilatının altıncı pozisyonundaki azotta meydana geldiği için 'N6-metiladenozin' veya 'm6A' olarak adlandırılmaktadır. Viral enfeksiyonlar hücre transkriptomunda güçlü değişiklikler meydana getirir. Enfekte olmuş hücrelerde eksprese olan bazı RNA metilasyon genleri viral ve konak genlerinin ekspresyonunu düzenlemede kullanılır. RNA metilasyon genlerinin ekspresyonu antiviral cevabı değiştirebilir. Bu genlerden bazılarının virüs replikasyonuna yardımcı olduğu ve antiviral bağışıklığın azalmasına neden olduğu gösterilmiştir.

Bizim çalışmamızda dünyada ilk defa KKKA hastalarında kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) yöntemi kullanılarak bazı N6 metiladenozin genlerinin ekspresyon profilleri araştırılacaktır. N6 metiladenozin genlerinden viral enfeksiyonlarda önemli rollerinin olduğunu düşündüğümüz METTL3, WTAP, ALKBH5, FTO ve YTHDF2 genlerinin ekspresyonları çalışılacaktır. Hasta populasyonu KKKA hastalığı kesin tanısı konmuş bireylerden oluşmaktadır. Tüm KKKA'lı hastalar, klinik seyri açısından hafif ve ağır seyirli olarak iki gruba ayrılacaktır. Ayrıca hasta populasyonu, yaşayan ve ölen hastalar açısından da incelenecektir. Ayrıca KKKA hastalarının hem akut hem konvalesan dönemleri arasındaki RNA metilasyon gen ifade farklılıkları belirlenecektir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar KKKA patogenezinde RNA metilasyon genlerinin rolünü anlamamıza katkı sağlayacaktır. İlaveten bu çalışmadan elde edilecek sonuçların gelecekte RNA metilasyon genlerinin kullanımıyla KKKA enfeksiyonuna karşı RNA metilasyonu temelli tedavi geliştirilmesi için bir veri kaynağı olması mümkündür.