Özkars F.(Yürütücü), Cantürk Kılıçkaya P.
TÜBİTAK Projesi, 2018 - 2019
Cabozantinib Kimyasalının Topoizomeraz Aktivitesinin Araştırılması
DNA topoizomerazlar hücrenin yaşamsal faaliyetlerini düzenleyen ve hücrede geniş alanda kritik role sahip olan enzimlerdir. Replikasyon ve transkripsiyon gibi hücre içi olaylarda görev aldığından anti kanser ilaçların hedefi olmuşlardır. Bu nedenle topoizomeraz enzimlerinin anti kanser ilaçlarla etkileşimlerinin incelenmesi, kanser ilaçlarının çok yönlü etkilerinin aydınlatılması ve daha etkili ilaçların geliştirilmesinde önem arz etmektedir. Araştırmamızda Cabozantinib bileşiğinin topoizomeraz ile etkileşimleri incelenecektir. Cabozantinib, yeni tirozin kinaz inhibitörü olup tirozin kinazlar apoptoz yolu ile kanser hücrelerini yok etmektedir.
Protein kinazlar hücre sinyal üretiminde en önemli role sahiplerdir. Hücre sinyal iletiminde protein kinazlar uygun sinyali aldığında diğer proteinlerdeki serin, tirozin ve histidin aminoasidine fosfat ekler ve böylece hedef proteindeki enzim aktivitesini ve diğer proteinlerle ilişkisini değiştirir. Eğer hücre dışardan sinyal iletimini alamaz ise apoptoza girer ve ölür. Bu bileşiğin seçilmesinde birçok anti-kanser özelliğinin aydınlatılmamış olması ve tirozin kinazların apoptoza neden olması öncelikle dikkate alınmış olup bileşiğin topoizomeraz enzim aktivitesiyle etkileşimleri incelenecektir.
Projede cabozantinib kimyasalının anti-kanser özellikleri topoizomeraz enzimiyle etkileşimleri araştırılacaktır. Araştırmada topoizomeraz relaksasyon ve dekatenasyon analizleri, topoizomeraz II enzim inhibisyonu etkisi görüldüğü takdirde topoizomeraz II kovalent kompleks analizleri yapılacaktır. Bileşiğin tipik topoizomeraz inhibitörleri ile karşılaştırmalı olarak inhibisyon özellikleri incelenecektir. Kimyasalın inhibisyon etkisinin görülmesi bu kimyasalın topoizomeraz enzim inhibitörü dolayısı ile potansiyel anti kanser ajanı olduğu anlamına gelmektedir. Bu bileşiğin topoizomeraz enzim inhibisyon özelliklerinin aydınlatılması daha etkili anti-kanser ilaç geliştirme araştırmalarına yardımcı olabilecektir.