Düşük Moleküler Ağırlıklı Heparin, Enoxaparinin C6 ve HT-22 Hücre Hatlarında Pentilentetrazol (PTZ) Kaynaklı Nöronal Hasar Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi


Akkaya B. (Yürütücü), Akkaya R., Yerliyurt B.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2024
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2024

Proje Özeti

Antikoagülan özelliğinden dolayı klinikte sık kullanılan heparinin kanser, inflamasyon, enfeksiyon gibi farklı durumlarda terapötik amaçlı kullanımları da mevcuttur. Standart heparinden deneysel yolla üretilen düşük moleküler ağırlıklı heparinler (LMWH), sahip oldukları büyüklük ve kütlelerinden dolayı klinikte yaygın olarak kullanılmaktadır. LMWH'lerin antikoagülan etkisinin dışında nörodejeneratif hastalıkların ilerlemesine de etki ettiği ileri sürülmektedir. Konu üzerine yapılan çalışmalar LMWH'lerin kan-beyin bariyerini geçtiğini göstermiş olup nörodejeneratif hastalıkların engellenmesinde LMWH'lerin potansiyel bir terapötik olabileceği fikrini destekler niteliktedir. Epilepsi, inme ve Alzheimer hastalığından sonra en yaygın görülen, merkezi sinir sistemindeki bir grup nöronun epileptik nöbetleri ile gözlenen bir bozukluktur. Bu nöbetler, kortikal nöronların anormal şekilde deşarjının sebep olduğu geçici beyin işlev bozukluklarıdır. Epileptik nöbetlerin patofizyolojisi henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da son yıllarda yapılan çalışmalar inflamasyon ve otoimmüniteyi işaret etmektedir. Tekrarlı ve uzun süren nöbetlerin ise hücre hasarına neden olduğu bilinmektedir.

Ayrıca bu nöbetler, nörodejeneratif hastalıkların gelişmesinde büyük paya sahip oksidatif strese neden olan reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretilmesini tetiklemektedir. ROS üretimi ve antioksidan sistemi arasındaki dengesizlik ise oksidatif strese neden olarak beyin dokusuna zarar vermektedir. Epilepsinin patofizyolojisini araştırmak ve anti-epileptik ilaçları tanımlayabilmek amacıyla çeşitli epilepsi modelleri kullanılmaktadır. Bunlardan yaygın olarak kullanılanlar arasında bulunan pentilentetrazol (PTZ) gama aminobütirik asit (GABA)-A reseptörünün antagonistidir. GABA reseptörleri, bir nörotransmiter olan GABA ile uyarılarak geçici olarak aktive olur ve ekstraselüler ortamda bulunan iyonların hücre içerisine girmesini sağlayarak hücrenin uyarılabilirliğini azaltır. PTZ ise GABA-A reseptörüne bağlanarak hücre içerisine klor (Cl-) iyonlarının geçişini engelleyerek nöbete sebep olur ve nöbet aktivitesinin devam etmesini sağlar.

Bu çalışmada bir LMWH türü olan Enoxaparinin, PTZ ile oluşturulan epileptik nöbetler sonucunda nöronal hasar üzerindeki etkisi incelenecektir. Çalışmada C6 ve Ht-22 hücre hattı kullanılacak olup Enoxaparinin bu hücrelerdeki sitotoksisiteyi ne derece etkilediği değerlendirilecektir. Ayrıca inflamatuar ve nitrik oksit yolaklarında oynadığı roller araştırılacaktır.


Heparin, LMWH Enoxaparin, Pentilentetrazol, Epilepsi, Enflamasyon, C6 Sıçan Glioaması, HT-22 Hipokampal Hücre Hattı