Folik Asitin Dispersif Sıvı-Sıvı Mikroekstraksiyon- Deep Eutectic Solvents (DESs) Tekniği ile Spektrofotometrik Analizi.


Aydın R.(Yürütücü), Ulusoy S.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2022
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2023

Proje Özeti

Özet

Folik asit, doğal olarak oluşan bir B vitamini olan folatın sentetik formudur. Folat, DNA ve diğer genetik materyalin yapılmasına yardımcı olur. Özellikle doğum öncesi sağlıkta önemlidir. B-9 vitamini olarak da adlandırılan folat, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan bir B vitaminidir. Folik asit, üreticilerin vitamin takviyelerine ve güçlendirilmiş gıdalara ekledikleri folat formudur. Örneğin vücudun sağlıklı yeni kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır. Vücut bunlardan yeterince üretmezse, bir kişi anemi geliştirebilir, bu da yorgunluğa, halsizliğe ve soluk bir ten rengine neden olabilir. Yeterli folat olmadan, bir kişi ayrıca folat eksikliği anemisi adı verilen bir tür anemi geliştirebilir. Folik asit için literatürde farklı matrisklerde farklı zenginleştirme ve tayin işlemleri sınırlı bir şekilde sunulmuştur.

 

Önerilen proje çalışması ile gıda örneklerinde eser düzeyde bulunan folik asitin matriks ortamından ayırabilmek için kolay, doğru ve duyarlı bir şekilde analiz edebilecek  son yıllarda popülaritesini artıran tekniklerinden biri olan Dispersif sıvı-sıvı mikro-ektraksiyon tekniğini Derin ötektik çözücüleri kullanarak spektrofotometrik bir tayin yöntemi geliştirilecektir. DES-Dispersive sıvı-sıvı mikro-ekstraksiyon (DLLME), yüksek zenginleştirme faktörleri sunan, çevre dostu yeni bir örnek hazırlama tekniğidir. Uygulaması basit, düşük maliyet, çevre dostu olması ve yöntem geliştirme kolaylığı gibi hemen hemen tüm analitik laboratuvarlar için kullanılabilir kılan çeşitli avantajlar sunmasıyla son yıllarda daha fazla ilgi çekici hale gelmiştir. İlk aşamada basit bir ön işlemle doğrudan örnekleme yapılabilecek sonrasında ise folik asit tayini spektrofotometrik cihazı ile doğru ve duyarlı bir şekilde yapılabilecektir. Sunulan çalışmada, geliştirilecek olan mikro-ekstraksiyon tekniği ile zenginleştirilen folik asit tayini spektrofotometrik yapılacaktır. Bu zenginleştirme ve tayin aşamasında deneysel parametrelerin optimizasyon koşulları için gerekli olan tüm parametreler araştırılacaktır. Örneğin; çalışma ortamının pH’sı, kullanılan DES’lerin türü ve mol oranları, DES hacmi, tuz etkisi vs. Yöntemin doğruluğu ve validasyonu sertifikalı referans malzemeler ve gerçek örneklerle yapılan geri kazanım çalışmaları ile teyit edilecektir. Belli bir derişim aralığında geliştirilen analitik yöntemin tayin sınırı, nicelleştirme sınırı, kesinliği, doğruluğu ve zenginleştirme faktörü hesaplanacaktır. Ayrıca önerilen yönteme olası girişimci türlerin etkileri ve bunları giderme yolları ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.