BESİNLER VE BAZI BESİN ÖĞELERİNİN AKCİĞER KANSERİYLE İLİŞKİSİ


Creative Commons License

Çavdar M., Çavdar M.

ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, cilt.5, sa.1, ss.8-16, 2018 (Hakemli Dergi)

Özet

Besinler ve bazı besin öğeleri ile akciğer kanseri arasındaki ilişki, içme suyundaki arseniğin karsinojen olarak net bir biçimde belirtilmesinin dışında henüz açıklığa kavuşturulamamıştır. Mevcut literatürdeki çalışmalar ve konu hakkında otorite kabul edilen kurumlar; sebze ve meyvelerle birlikte karotenoidler, izoflavonlar, retinol ve C vitamini içeren besinlerin akciğer kanseri oluşumunun önlenmesinde faydalı olabileceğini belirtmiştir. Öte yandan kırmızı ya da işlenmiş et tüketimi ile alkol alımının ise akciğer kanserine sebep olabileceğine dair bazı çalışmalar da bulunmaktadır.

The relationship between foods, some nutrients and lung cancer has not been elucidated yet, except that the arsenic in drinking water is clearly as carcinogen. Studies in the current literature and institutions considered to be authoritative about cancer suggested that vegetables and fruits with carotenoids, isoflavones, retinol and vitamin C containing foods may be useful in the prevention of lung cancer. On the other hand, some studies indicated that consumption of red or processed meat and alcohol intake may cause lung cancer.