Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımı


Creative Commons License

Güngör Seyhan H., Okur M.

Güncel Gelişmeler Odağında FEN ÖĞRETİMİ, BOZDEMİR YÜZBAŞIOĞLU, Hafife, EZBERCİ ÇEVİK, Ebru, Editör, Pegem Akademi, Ankara, ss.79-108, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Pegem Akademi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.79-108
  • Editörler: BOZDEMİR YÜZBAŞIOĞLU, Hafife, EZBERCİ ÇEVİK, Ebru, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bireylerin en önemli özellikleri kendilerini çevreleyen evren hakkındaki geniş merakları ve eleştirileridir. Yaşamlarının ilk aylarından itibaren çocuklar, önce kendi vücutlarını sonrasında çevrelerindeki dünyayı sorgulayarak öğrenme istekleri ortaya çıkmaktadır. Yeterli şekilde kendilerini ifade etmeye başladıklarında ise “niçin, neden, nerede ve nasıl” soruları ile ebeveynlerini yorarlar. Çocukluktan yetişkinliğe geçişlerde insanoğlundaki bu merak ve araştırma-sorgulama isteği hedeflenen tüm kavram, olgu ve olayların öğretimi için tasarlanmış eğitim-öğretim ortamlarına taşınabilirse, öğrencilerin soru sorma becerilerinin gelişimine yardımcı olacak ve öğrenciler arkadaşları ile çalışma ve iletişim yoluyla bu sorularına cevap bulmanın yollarını daha kolay biçimlendirebileceklerdir. Bu nedenle eğitim-öğretim ortamlarında araştırma-sorgulamaya dayalı etkinliklerin sıklıkla kullanılması, anaokulu seviyesinde başlamalı ve ortaokul, lise ve daha sonraki eğitim seviyesine kadar devam etmelidir. Ders kitaplarında sunulan bilginin aktarıcısı olan ve öğreteni merkeze alan eğitim anlayışları yerine; farklı kaynaklardan bilgiyi edinen, sürekli gelişimi öngören ve öğrenciyi merkeze alan bir eğitim anlayışı, gelişen bir eğitim sisteminin odak noktasıdır. Böylesi bir eğitim anlayışında ise daha fazla merak duyan, sorgulayan, eleştirel düşünen, deneyerek öğrenen, araştırma ve uygulama yapan öğrenciler hedeflenmektedir. Aktif öğrenme, “dinlemekten” çok “yapmak” ile ilgilidir. Öğrenme-öğretme süreci içerisinde öğrenenlerin sürekli aktif olması, kendi öğrenmelerinden kendilerinin sorumlu olması ve öğrendiklerini günlük hayata uygulayabilmeleri onların fen bilimleri derslerine yönelik olumlu tutumlar geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme aktiviteleriyle meşgul olan öğrenciler günlük hayatta karşılaştıkları problemleri nasıl çözüme ulaştırmaları gerektiği konusunda da fırsat bulacaklardır. Bu bölümde, fen bilimleri eğitiminde araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı büyüteç altına alınmıştır. Çalışma, öğrenciyi öğrenmenin merkezine alan bu yaklaşımının faydalı ve avantajlı yönlerini ortaya çıkarması açısından önemlidir. Bu yüzden bu çalışma fen bilimleri eğitimi ile ilgili literatüre katkıda bulunacağı gibi, araştırma-sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı uygulamaları için ayrıntılı bir kaynak olma özelliğini taşıyacaktır. 

The most important characteristics of individuals are their broad curiosity and criticism of the universe that surrounds them. From the first months of their lives, children have a desire to learn by first questioning their own bodies and then the world around them. When they start to express themselves adequately, they tire their parents with the questions "why, why, where and how". If this curiosity and desire of inquiry in human beings during the transition from childhood to adulthood can be transferred to educational environments designed for teaching all targeted concepts, facts and events, it will help the development of students' questioning skills and students will be able to shape the ways to find answers to these questions more easily by working and communicating with their friends. . For this reason, the frequent use of inquiry-based activities in educational settings should start at the kindergarten level and continue until secondary school, high school and later education level. Instead of educational approaches that are the transmitter of the information presented in the textbooks and that center the teacher; An education approach that acquires information from different sources, foresees continuous improvement and puts the student at the center is the focal point of a developing education system. In such an education approach, students who are more curious, question, think critically, learn by experimenting, research and practice are targeted. Active learning is more about “doing” than “listening”. The fact that learners are constantly active in the learning-teaching process, being responsible for their own learning and applying what they have learned to daily life will help them develop positive attitudes towards science lessons. Students who are engaged in inquiry-based learning activities will also have the opportunity to learn how to solve the problems they encounter in daily life. In this section, inquiry-based learning approach in science education is under the scrutiny. The study is important in terms of revealing the beneficial and advantageous aspects of this approach, which puts the student at the center of learning. Therefore, this study will contribute to the literature on science education and will be a detailed resource for inquiry-based learning approach applications.