Erişkin Hastaların Ameliyat Öncesi Algıladıkları Sosyal Destek ile Cerrahi Kaygı Arasındaki İlişki: Tanımlayıcı Bir Çalışma


Creative Commons License

ÖZTÜRK D., ALDEMİR k.

Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, cilt.16, sa.1, ss.26-34, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amaç: Bu araştırma, erişkin hastaların ameliyat öncesi algıla- dıkları sosyal destek ile cerrahi kaygı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanmış tanımlayıcı ve ilişkisel türde bir çalışmadır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, 26 Eylül 2022-26 Aralık 2022 tarihleri ara- sında bir üniversite hastanesinin genel cerrahi, üroloji, ortopedi, beyin cerrahisi ve göz kliniğinde yatan ve bir gün sonra ameliyat olması plan- lanan 265 hasta ile yapıldı. Veriler hasta tanılama formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği ile toplandı. Verilerin analizinde yüzdelik da ğılım, Pearson korelasyon testi, bağımsız gruplar t-testi ve varyans analizi testi kullanıldı. Bulgu- lar: Araştırmaya alınan hastaların Ameliyata Özgü Kaygı Ölçeği’nden 28,40±7,1, Çok Boyutlu Alg ılanan Sosyal Destek Ölçe ği genelinden 63,51±13,59, aile alt boyutundan 20,18±4,3, arkada ş alt boyutundan 29,78±4,65, özel insan alt boyutundan 19,78±6,12 puan ald ıkları sap- tandı. Kadınların ve refakatçisi olmayan hastaların kaygı düzeylerinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu, 60 yaş üstü, okuryazar, göz cerrahisi planlanan ve refakatçisi olmayan hastalar ın sosyal destek puanlar ının ise anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı. Ameliyata Özgü Kaygı Öl- çeği ile algılanan Çok Boyutlu Alg ılanan Sosyal Destek Ölçe ği genel puanı ve alt boyutları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu tes- pit edildi (p<0,05). Sonuç: Hastaların kaygı düzeylerinin orta düzeyde, algıladıkları sosyal desteğin güçlü olduğu ve sosyal destek düzeyi art- tıkça kaygı düzeylerinin azaldığı bulundu. Bu çal ışmanın sonucunda, hemşirelerin cerrahi öncesi kaygı azaltıcı müdahale programlarına sos- yal desteği entegre etmesi önerilmektedir.
Objective: This study is a descriptive and correlational study planned to determine the relationship between preoperative social support perceived by adult patients and surgical anxiety. Material and Methods: The study was conducted with 265 patients who were hospi- talized in the general surgery, urology, orthopedics, neurosurgery and ophthalmology clinics of a university hospital between September 26, 2022 and December 26, 2022 and were scheduled to undergo surgery one day later. Data were collected using patient identification form, Mul- tidimensional Scale of Perceived Social Support and the Surgery-Spe- cific Anxiety Scale. Percentage distribution, Pearson correlation test, independent samples t test and analysis of variance tests were used to analyze the data. Results: It was found that patients scored 28.40±7.1 on the Surgery-Specific Anxiety Scale, 63.51±13.59 on the Multidimen- sional Scale of Perceived Social Support, 20.18±4.3 on the family sub- scale, 29.78±4.65 on the friend subscale, and 19.78±6.12 on the special person subscale. It was found that anxiety levels of women and unac- companied patients were significantly higher, while social support scores of patients over 60 years of age, literate, scheduled for eye surgery and unaccompanied patients’ were significantly lower. There was a weak negative correlation between the Surgery-Specific Anxiety Scale and the overall score and sub-dimensions of the Multidimensional Scale of Per- ceived Social Support (p<0.05). Conclusion: It was found that patients’ anxiety levels were moderate, perceived social support was strong and anxiety levels decreased as the level of social support increased. As a re- sult of this study, it is recommended that nurses integrate social support into preoperative anxiety-reducing intervention programmes.