ORTA KELKİT VADİ’SİNDE (SUŞEHRİ) YETİŞEN KIZILCIK GENOTİPLERİNİN MORFOLOJİK VE KİMYASAL KARAKTERİZASYONU


Sümbül A.

ICAFVP 4th International Conference On Agriculture, Food, Veterinary And Pharmacy Sciences, İzmir, Türkiye, 13 - 15 Eylül 2024, ss.105-113

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.105-113
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye, meyvesi için kuzey yarım kürede yaygın olarak yetiştirilen kızılcığın (Cornus mas L.)

anavatanlarından biridir. Ülkemizde farklı şekillerde tüketilen kızılcık hem beslenme hem de

sağlık alanında çok eskilerden beri kullanılmaktadır. Yabancı tozlaşma ve tohumla çoğalma

sonucunda abiyotik ve biyotik stres koşullarına dayanıklı birbirinden farklı kızılcık genotipleri

oluşmuştur. Günümüzde yapılan ıslah çalışmalarında olumsuz çevre faktörlerine dayanıklı olan

yerel genotipler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, Orta Kelkit Vadi’sinde (Suşehri)

doğal olarak yetişen 19 yerel kızılcık (Cornus mas L.) genotipinin morfolojik ve kimyasal

özellikleri bakımından çeşitliliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İncelenen genotiplerin

meyve ağırlığı 1.81 – 4.80 g, çekirdek ağrılığı 0.22 – 0.49 g, meyve eti ağırlığı 1.53 – 4.33 g,

pH 3.04 – 3.47, SÇKM %11.70 - %14.36 ve titre edilebilir asitliği %1.73 - %2.63 arasında

tespit edilmiştir. Yapılan temel bileşen analizi sonucunda ilk üç bileşen varyasyonun

%74.46’sını açıklamıştır. Meyvelerin boyutsal özellikleri (meyve ağırlığı, meyve eni, meyve

boyu, çekirdek ağırlığı ve meyve eti ağırlığı) varyasyonun ayrışmasında önemli olarak

bulunmuştur. Genotipler hiyerarşik kümeleme analizi sonucunda iki ana gruba ayrılmıştır.

Yapılan analizler sonucunda bölgede kızılcık genotiplerinin geniş varyasyon gösterdiği tespit

edilmiştir. Bölgedeki kızılcık popülasyonu gelecekte yapılacak ıslah çalışmalarında gen havuzu

olarak değerlendirilebilir.

Turkey is one of the homelands of the cornelian cherry (Cornus mas L.), which is widely grown

in the northern hemisphere for its fruit. cornelian cherry, consumed in different ways in our

country, has been used for a long time in both nutrition and health. As a result of foreign

pollination and seed propagation, different genotypes of cranberry resistant to abiotic and

biotic stress conditions have been formed. Nowadays, local genotypes, which are resistant to

adverse environmental factors are widely used in breeding studies. This study was carried out

to determine the diversity of 19 local cranberry genotypes growing naturally in the Middle

Kelkit Valley (Suşehri) in terms of morphological and chemical characteristics. In the

examined genotypes, fruit weight ranged from 1.81 to 4.80 g, seed weight ranged from 0.22

to 0.49 g, fruit flesh weight ranged from 1.53 to 4.33 g, pH ranged from 3.04 to 3.47, TSS ranged from 11.70% to 14.36% and titratable acidity ranged from 1.73% to 2.63%. As a result

of the principal component analysis, the first three components explained 74.46% of the

variation. Dimensional properties of fruits (fruit weight, fruit width, fruit length, seed weight

and fruit flesh weight) were found to be important in the separation of variation. Genotypes

were divided into two main groups as a result of hierarchical clustering analysis. As a result of

the analyses, it was determined that cornelian cherry genotypes showed wide variation in the

region. The cornelian cherry population in the region can be used as a gene pool in future

breeding studies.