Veteriner Hekim El Kitabı-II, Barıi Atalay Uslu,Onur Başbuğ,İbrahim Yurdakul, Editör, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, Sivas, ss.139-144, 2023
Bu çalışmanın amacı prebiyotik tanımı, yapısında bulunan bileşikler, etki mekanizması ve
kanatlı beslemede kullanımıyla ilgili verim özellikleri üzerine etkilerini incelemektir. Genel
çerçevede prebiyotik, gıdalarda ve bitkilerde doğal olarak bulunan; ayrıca enzimatik yöntemlerle laktoz veya sakkarozdan sentezlenen ve barsaklarda bulunan faydalı bakterilerin
çoğalmasını seçici olarak destekleyen sağlığa yararları olan maddeler olarak tanımlanmaktadır. Prebiyotik bileşikler ise çoğunlukla karbonhidratların alt grubu olan oligosakkaritlerdir. Prebiyotikler mekanik olarak sindirim sisteminin ön kısmında sindirilmeyip kolona ulaştıklarında faydalı bakteriler tarafından fermentasyona uğramaktadır. Prebiyotikler,
kısa zincirli yağ asiti (KZYA) üretimiyle barsak pH’sını düşürerek patojen bakterilerin çoğlamasını önlemektedir. Kanatlı beslemede tek başına ya da probiyotiklerle birlikte diyete
katıldıklarında kanatlılarda büyüme performansı ve yumurta kalitesi üzerine olumlu etkiler oluşturmaktadır