ENDÜSTRİ 4.0’IN GASTRONOMİ SEKTÖRÜNE YANSIMALARI


KIZILTAŞ M. Ç.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.7, sa.3, ss.779-790, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Teknolojide yaşanan gelişmeler beraberinde birçok yenilikleri de getirmektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen bu yenilikler birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bu sektörlerden biri olan gastronominin teknolojik gelişmelerden ve yeniliklerden etkilendiği görülmektedir. Bu yeniliklerin başında QR kodlar, dijital menüler, üç boyutlu yazıcılar, robotik teknolojiler, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları, akıllı masalar akıllı sofra gereçleri, bulut mutfaklar ve telematik sofra uygulamaları gelmektedir. Bu teknolojilerden bazıları henüz gelişim aşamasında olsa da birçoğu aktif bir şekilde gastronomi alanında kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Endüstri 4.0 ile gelen teknolojilerin gastronomi alanında kullanımının incelenmesidir. Bu kapsamda literatür taraması yapılmış olup ilgili teknolojilerin gastronomi alanında nasıl kullanıldığına dair bilgiler verilmektedir. Sonuç olarak teknolojik gelişmelerin gastronomi alanına nüfuz etmeye başladığı görülmektedir. Teknolojik gelişmelerin işletmeler açısından operasyonel süreçleri hızlandırdığı, verimliliği artırdığı, hizmet standardizasyonuna önemli katkılar sağladığı, israfları önlemeye yardımcı olduğu görülmektedir. Ayrıca müşterilere farklı deneyimler yaşattığı, yiyecek hakkında daha çok bilgi edinebildiği, daha kişiselleştirilmiş ve özel hizmetler sunabildiği görülmektedir. Aynı zamanda işletmeler bu uygulamalar sayesinde sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmektedir.
The advancements in technology bring along numerous innovations. These innovations, which develop in parallel with technological advancements, are being utilized in various sectors. One of these sectors is gastronomy, which is seen to be influenced by technological developments and innovations. The foremost among these innovations are QR codes, digital menus, 3D printers, robotic technologies, virtual and augmented reality applications, smart tables, smart dining tools, cloud kitchens, and telematic dining applications. While some of these technologies are still in the development stage, many are actively used in the field of gastronomy. The purpose of this study is to examine the use of technologies brought by Industry 4.0 in the field of gastronomy. In this context, a literature review has been conducted, providing information on how these technologies are utilized in gastronomy. As a result, it is observed that technological advancements have begun to permeate the field of gastronomy. It is seen that technological advancements accelerate operational processes for businesses, increase efficiency, significantly contribute to service standardization, and help prevent waste. Moreover, they offer customers different experiences, allow them to gain more knowledge about food, and enable more personalized and special services. At the same time, businesses can achieve a sustainable competitive advantage through these applications.