8. Anadolu Gasroenteroloji Günleri, İskele, Kıbrıs (Kktc), 2 - 05 Mayıs 2024, ss.49-50
Amaç: Proton pompa inhibitörleri (PPI) her yaştaki popülasyonda yaygın olarak reçete edilen, uzun süreli ve bazen ömür boyu kullanılan ilaçlardır. Bu sebeplerle yan etkileri konusunda çeşitli endişeler mevcuttur. Bizim amacımız sık kullanılan pantoprazol ve rabeprazolün sperm üzerine etkilerinin araştırılmasıdır.
Yöntem: Çalışmada daha önce ülseratif kolit (ÜK) modeli oluşturulmuş ratlar kullanılmıştır. Kontrol, ÜK grubu, ÜK+pantoprazol verilen ve ÜK+rabeprazol verilen grup olmak üzere 4 gruba 8’er rat tayin ederek gruplar oluşturulmuştur. 10 gün süreyle gavaj yolu ile pantoprazol ve rabeprazol verilmiştir. Sonrasında aneztezi uygulanarak ratlar kesilmiş, taze sperm örnekleri motilite incelenmesi için elde edilmiş ve mikroskopta incelenmiştir. Çıkarılan testislerin ağırlıkları tartılmış ve histolojik inceleme için uygun koşullarda saklanmıştır.
Bulgular: Spermler motilite yönünden incelendiğinde kontrol grubunda ortalama motilite %85±3,77 iken ÜK+rabeprazol grubunda %60±7,55 tespit edilmiş ve istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,0001). Diğer grupların motilitesinin kontrol grubuyla karşılaştırılmasında ise anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Gruplar arasında testis ağırlıklarının arasında anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Ayrıca spermlerin morfolojik değerlendirmesinde de anormal spermatozoon oranlarında gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05).
Sonuç: Günümüzde infertilite çok önemli bir sorun olup bazı ilaçlarında buna yol açtığı bilinmektedir. Buna rağmen PPI’ların erkek fertilitesi üzerine olan etkileri tam olarak belirlenememiştir. Bizim çalışmamızda rabeprazolün sperm motilitesini azalttığı gözlenmiştir. Ancak pantoprazolün spermi etkilediğine dair bulguya rastlanmamıştır. Bu durumlar gözönüne alındığında PPI’ların sperm üzerine etkilerinin belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.