maternal kanibalizme yaklaşımlar


Koçkaya M.

16. Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği Uluslararası Sürekli Eğitim Kongresi, İstanbul, Türkiye, 4 - 05 Kasım 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mevcut çalışmada kendi yavrusunu yeme durumunun hangi hayvanlarda gözlemlendiği, hayvanlarda görülme prevalansı, köpek sahiplerinin yavru yeme olayına yaklaşımı ve doğru teşhis, tedavi, yaklaşım hakkında bilgi verilmektedir.

            Kendi yavrusunu yeme şikayetleri fare, rat, tavşan, kedi, köpek, maymun, yılan, örümcek ve ayı olarak tarafımıza iletişim araçları yoluyla (mail, telefon, sosyal medya) bildirilmiştir. Ancak literatürde sadece Kangal köpekleri üzerine yapılmış bilimsel makale bulunmaktadır ve bu makaleler bize aittir. Bu sebepten köpekler dışında diğer hayvanlarda gözlemlenen kendi yavrusunu yeme olayının nedeni, tedavisi ve maternal kanibalizm olarak adlandırılması konusunda yorum yapmamız doğru olmayacaktır.

            Köpeklerde yavrusunu yeme şikayetleri sahipleri tarafından tarafımıza iletişim araçları yoluyla Alman çoban köpeği, Kangal çoban köpeği, Terrier, Golden, Coni corse ırklarında bildirilmiştir. Bahsi geçen köpek ırklarında maternal kanibalizm tanısına yönelik davranış parametreleri ve anamnez ön planda tutulmuş, maternal kanibalizma yönelik tedavi yapılmış ve başarılı olunmuştur. Yaptığımız bilimsel projelerde Kangal çoban köpeği ırkında maternal kanibalizm tanısına yönelik davranış parametreleri ve anamneze ilaveten laboratuvar parametreleride değerlendirilmiştir. Yine yapılan projelerde Kangal çoban köpeğine maternal kanibalizm davranışının önüne geçmek için tedavi protokolü geliştirilmiştir.

            Hayvan sahipleri maternal kanibalizm olgusu ile karşılaştıklarında şoke olmuş ve hayvanlarının geleceğine yönelik farklı kararlar almışlardır. Genel olarak köpek sahiplerinde yavrusuna zarar veren köpeklerin kendilerine ve özellikle aile üyelerine de zarar vereceği düşüncesi hakimdi. İç Anadolu bölgesi, Doğu Anadolu bölgesi, Güney doğu Anadolu bölgesinde yavrusunu yiyen köpekle karşılaşan hayvan sahipleri ya hayvanlarını öldürmüşler yada azad etmişler. Marmara bölgesi, Akdeniz bölgesi ve Ege bölgesinde köpeklerinin yavrusunu yeme durumuyla karşılaşan hayvan sahiplerinin bir kısmı ilk olarak ne yapabiliriz araştırması içerisine girmiş diğer kısım ise köpeklerini sahiplendirmek istemiştir.

            Bizim çalışmalarımız neticesinde maternal kanibalizm davranış bozukluğu doğumu izleyen ilk on gün içerisinde annenin tüm yavrularını tamamen ya da kısmen yiyerek öldürmesi ve bu davranış her doğumda tekrarlaması olarak tanımlanmıştır. Agresyon sadece yavruya gösterilmektedir, çevreye agresyon gösterilmemektedir. Maternal kanibalizm davranış bozukluğunun nedeni oksitosin hormonu yetersizliğidir. Tedavi uygulanan köpeklerin hiçbirinde maternal kanibalizm davranışı şekillenmemiştir.

            Yurt içi ve yurt dışından maternal kanibalizm şikayeti ile toplamda 843 köpek için tarafımıza başvuru yapılmıştır. Bu köpeklerden 311 tanesine maternal kanibalizm tanısı konulmuştur. Türkiye’de bulunan ve geliştirilen tedavi protokolü uygulanan 108 köpekten 103 tanesi maternal kanibalizm davranışı göstermemiştir. 5 köpek ise eksik hormon dozu uygulaması ve hormon uygulama saatlerinin geciktirilmesi nedeniyle davranışı göstermiştir.

            Sonuç olarak yavrusunu yeme olayı gösteren köpeklerde maternal kanibalizm tanısı alanında uzman kişiler tarafından konmalıdır. Tedavi hormon dozu ayarlaması agresyon skalasına göre belirlenmelidir.