Sivas Şehri Elektrik Arzında Sıfır Karbon Hedefine Ulaşılması Durumunda Sağlanacak Ekonomik ve Çevresel Kazançlar


Creative Commons License

KARACA C.

14th International Congress on Social Studies with Recent Researches, Antalya, Türkiye, 29 Ekim 2021, cilt.1, sa.1, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel veya bölgesel hasılanın sabit olduğu kabul edildiğinde bir şehrin politika etkinliği şehirlerarasındaki rekabeti artırmakta ve daha etkin politikaların gerçekleşmesine imkân sağlamaktadır. Böylece kalkınmasını sağlamak isteyen şehirler ulusal gelirden daha fazla pay alarak halkın refahını artırmaktadır.

Bu çalışma ile Sivas şehrinde elektrik üretiminde yenilenebilir enerji payının artırılması halinde yenilenebilir enerji sektörüne yapılacak ilave yatırımların şehrin hava kirliliğine ve istihdamına yapacağı katkı tahmin edilmektedir. Bu kapsamda ilk olarak fosil yakıtlı termik santraller yerine kurulacak yenilenebilir enerji santrallerinin şehrin hava kirliliğine katkısı analiz edilecektir. Bu analiz için Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği (EWEA) ve Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan kWh başına emisyon oranları esas alınacaktır. Sonrasında dışsal maliyetlerin hesaplanması için Avrupa Birliği tarafından yayınlanan kWh başına zarar ve onarım maliyetleri verileri kullanılacaktır.

İkinci analizde ise fosil yakıtlı santraller yerine kurulacak yenilenebilir enerji santrallerinin şehrin istihdamına yapacağı katkı analiz edilecektir. Bunun için ilk olarak fosil yakıtlı santraller yerine kurulacak yenilenebilir enerji santrallerinin büyüklükleri belirlenecektir. Bu sıralamanın yapılabilmesi için çok kriterli karar verme yöntemi kullanılacaktır. Elde edilen sıralamaya göre yenilenebilir enerji santrallerine ilave edilecek kurulu güç belirlenecek ve bu büyüklüğün istihdama yapacağı katkı tahmin edilecektir. İstihdamı tahmin etmek için Amerika Ulusal Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından geliştirilen İstihdam ve Ekonomik Kalkınma Modeli (JEDI) kullanılmıştır.

JEDI Modeli sonuçlarına göre Türkiye’de fosil yakıtlı santraller yerine kurulacak yenilenebilir enerji santrallerinin kurulumu ve malzeme üretimi sürecinde 5.385 kişiye doğrudan, 2.573 kişiye dolaylı ve 2.013 kişiye uyarılmış olmak üzere toplamda 9.970 kişiye ilave istihdam sağlanacağı tahmin edilmektedir. Santrallerin işletim sürecinde ise bu miktar yıllık 1.375 kişidir.