Bir Hızlı Antijen Testinin COVID-19 Hastalığı Tanısı İçin Kullanılabilirliğinin Moleküler Yöntem ile Karşılaştırılarak Değerlendirilmesi


Creative Commons License

çubuk f., TASKIN KAFA A. H., H. Ş. E., hasbek m.

Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, cilt.28, sa.3, ss.433-439, 2023 (ESCI) identifier

Özet

Giriş: COVID-19 hastalığından şüphelenilen hastaların hızla test edilmesi infekte olanların kendilerini izole edebilmeleri ve SARS-CoV2’nin topluma yayılma riskini azaltabilmeleri için kritik öneme sahiptir. Çalışmamızda bir hızlı antijen test kitinin COVID-19 hastalığı tanısında kullanılabilirliğinin moleküler yöntemle karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız 14 Mart-14 Ağustos 2022 tarihleri arasında retrospektif olarak planlanmıştır. Çalışmaya bu dönemde COVID-19 hastalığı ile uyumlu şikayetlerle hastanemize başvuran hastalara ait COVID-19 hızlı antijen testi ve COVID-19 RT-qPZR test sonuçları dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 268 hasta dahil edilmiştir. Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) testine göre hızlı antijen testi için duyarlılık %92.6, özgüllük %96.5 ve doğruluk değeri %95.1 olarak bulunmuştur. Yedi (%2.6) örneğin PZR test sonucu pozitif, hızlı antijen testi ise negatif olarak belirlenmiştir. Bu örneklerin Ct değer ortalaması 26.38 olarak tespit edilmiştir. Polimeraz zincir reaksiyonu testine göre; Ct değeri 30 olan iki örnek için ise hızlı antijen testi negatif bulunmuştur. Sonuç: COVID-19 hızlı antijen test kitleri, vaka sayısının yüksek olduğu dönemlerde semptomatik bireyleri hızlı bir şekilde tespit ve izole etmek için kullanılabilir. Ancak hızlı antijen testinin duyarlılığı örneğin viral yükünden etkilenmektedir. Hızlı antijen test kitleri ile Ct değerleri yüksek veya viral yükleri düşük örneklerde yanlış negatif sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle, hızlı antijen testi negatif semptomatik bireylerin PZR ile değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Introduction: Rapid testing of patients with suspected COVID-19 disease is critical so that those infected can self-isolate and reduce the risk of SARS-CoV-2 spreading to the community. Our study aimed to assess the usability of a rapid antigen test kit for the diagnosis of COVID-19 by comparing it with the molecular method. Materials and Methods: Our study was planned retrospectively between 14 March and 14 August 2022. COVID-19 rapid antigen test and COVID-19 RT qPCR test results of patients who applied to our hospital with complaints compatible with COVID-19 disease during this period were included in the study. Results: A total of 268 patients were included in the study. According to the PCR test, the sensitivity was 92.6%, the specificity was 96.5%, and the accuracy was 95.1% for the rapid antigen test. Seven (2.6%) samples were identified as positive by the PCR test but negative by the rapid antigen test. The mean Ct value of these samples was detected as 26.38. According to the PCR test, the rapid antigen test positivity rate was 100% for 78 samples with a Ct value of <22, and the rapid antigen test was negative for two samples with a Ct value of >30. Conclusion: COVID-19 rapid antigen test kits can be utilized to rapidly detect and isolate symptomatic individuals, particularly during periods when there is a high number of cases. However, the sensitivity of the rapid antigen test is affected by the viral load of the sample. With rapid antigen test kits, there is a possibility of obtaining false negative results in samples with high Ct values or low viral loads. Therefore, we believe it would be beneficial to evaluate symptomatic individuals with negative rapid antigen test results using PCR.