Suriyelilerin Sosyal Entegrasyonu Üzerine Bir İnceleme: Ankara'nın Altındağ İlçesi Örneği


Creative Commons License

İpek E., Arslan E., Çiçek A.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.9, sa.18, ss.346-367, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Bu çalışma, Altındağ'daki Suriyelilerin entegrasyonunu inceleyerek, bu büyüyen literatüre katkıda bulunmayı ve Türkiye'deki göçmenlerin entegrasyon deneyimlerini şekillendiren faktörlere ilişkin farklı bir ölçeği baz almak suretiyle bir anlayış/yorum sunmayı amaçlamaktadır.
Yöntem: Araştırma sorusu ve hedeflerine hitap etmek için çalışmada birincil veri toplama yöntemi olarak derinlemesine görüşmeler kullanan nitel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. İkincil veri kaynağı olarak da literatür taramasından elde edilen veriler ve Göç İdaresi Başkanlığının paylaştığı istatistiklerden yararlanılmıştır.
Bulgular: göçmen entegrasyonuna ilişkin literatür, entegrasyon sürecinin karmaşık ve çok yönlü doğasına vurgu yapmaktadır. Sosyal entegrasyon teorileri, mültecilerin yeni toplumlarına nasıl dahil edilebileceklerini anlamak için bir çerçeve sunarken, vaka çalışmaları mültecilerin farklı bağlamlarda karşılaştıkları belirli zorluklar ve fırsatlara ilişkin farklı perspektifler sunmaktadır. Hem yapısal hem de sosyal entegrasyona yönelik engeller önemlidir ve ele alınması için kapsamlı politikalar ve müdahaleler gerektirir. Bu çalışmanın bulguları arasında Türkiye’deki Suriyelilerin sosyal entegrasyon sürecinde karşılaştıkları çeşitli engelleri ve bu engellerin Suriyelilerin topluma dâhil olma çabalarını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özgünlük: Türkiye’de 2011’den günümüze önemli gündem başlıklarından birisi haline gelen Suriyeliler ve göçmenlerin entegrasyonu odaklanılan bu çalışma ile hem literatüre bir katkı, hem de karar alıcılara ve politika yapıcılara bir pencere açmayı temenni etmektedir.