Diğer, ss.179-184, 2016
Bu çalışmada Sivas yöresinde hayvancılık faaliyeti gösteren besi sığırı işletmelerinin kullandıkları karma yem ve arpa
örneklerinde okratoksin A’ nın varlığı ve miktarı araştırıldı. Bu araştırmaya esas olarak, aralık, şubat ve nisan aylarında
işletmelerden 39’ ar adet karma yem, 32’ şer adet arpa örnekleri alınarak, okratoksin A analizleri spektrofotometrik
yöntemle, test kitinde belirtilen protokollere uyularak tespit edildi. Karma yemlerde okratoksin A düzeyleri, aralık, şubat ve
nisan olmak üzere dönemlere göre sırasıyla ortalama 0.025, 0.024 ve 0.024 ppm olarak belirlendi. Ortalama okratoksin A
düzeyleri arasında aylara göre anlamlı bir farklılık belirlenemedi. Arpada ise aralık, şubat ve nisan olmak üzere dönemlere
göre sırasıyla ortalama okratoksin A düzeyleri 0.022, 0.020 ve 0.021 ppm olarak belirlendi. Dönemler arasında önemli bir
fark bulunamadı. Karma yemlerdeki okratoksin A düzeyleri aynı dönemdeki arpa okratoksin A düzeylerinden aralık, şubat
ve nisan aylarında daha yüksek olup, anlamlı bir farklılık tespit edildi.Sivas ili besi çiftliklerinde kullanılan karma yem ve
arpa numunelerinde belli bir düzeyde okratoksin A tespit edildi. İnsan ve hayvan sağlığı açısından yem ve yem ham
maddelerinin üretim ve tüketime kadar her aşamada uygun şartların sağlanmasının zaruri olduğuna kanaat edildi.