YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖRESEL MUTFAK: Gaziantep İli Örneği


Creative Commons License

Demircioğlu E., Kafa N.

18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Sakarya, Türkiye, 12 - 14 Aralık 2020, ss.229

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Sakarya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.229
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Ekonomiyi canlandıran unsurların başında turizm gelir. Küreselleşen dünyada turistler farklılık arayışına

girmişlerdir. Kültürel çekicilik sadece deniz, kum, güneş öğeleri olmaktan sıyrılmıştır ve insanlar kırsal

alanlara yönelmiştir. Destinasyonların çekiciliğini mutfak kültürü zenginleştirir. Gastronomi turizmi denildiğinde

akla gelen kentlerin başında Gaziantep ili gelmektedir. Gaziantep coğrafi olarak tarihi ticaret

yollarında bulunması ve aynı zamanda birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı mutfağı oldukça

zengin ve lezzet yelpazesi geniştir. Yöresel ürünlerinde birçok kültürün izlerini taşır. Bu bağlamda bu

çalışma ile mutfak kültürünün tanıtılması, yöresel yiyeceklerin markalaşması hedeflenmiştir. Veri toplama

yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir.

Araştırma sorularından yola çıkarak hazırlanan formda açık uçlu sorulara yer verilmiştir. Araştırma 9-15

Temmuz 2019 tarihinde Gaziantep ilinde turizm işletme belgeli 10 lokantada üst düzey yöneticilerle, araştırmacı

tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Yöneticilere Gaziantep yöresine ait

yemeklerin mönülerde bulunma düzeyi ve müşterilerin bu yiyeceklere olan talebi aynı zamanda sıklığını

öğrenme amacıyla sorular yönetilmiştir.

Anahtar kelimeler: Yiyecek İçecek İşletmeleri, Gastronomi, Yöresel Mutfak, Gaziantep.