Sosyal Bilgiler Eğitiminde Yetkinlikler Üzerine Bir Karşılaştırmalı Eğitim Çalışması: Türkiye Ve İspanya (Endülüs Özerk Bölgesi)


Aygel M. B., Yeşiltaş E.

VII. Uluslararası Türklerin Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu, Praha, Çek Cumhuriyeti, 2 - 04 Haziran 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Praha
  • Basıldığı Ülke: Çek Cumhuriyeti
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada İspanya Endülüs Özerk Topluluğu’nda uygulanan Doğal, Sosyal ve Kültürel Çevre Bilgisi öğretim programı ile Türkiye’de uygulanmakta sosyal bilgiler dersi öğretim programının anahtar yetkinlikler merkeze alınarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda iki ülkenin eğitim ile ilgili bakanlıkları ve bağlı kuruluşlarına ait web sitelerinden öğretim programlarına ulaşılmıştır. Verilerin analizinde bir karşılaştırmalı eğitim metodu olan tanımlayıcı yaklaşım ve betimleyici analiz kullanılmıştır.  Çalışma neticesinde İspanya Endülüs Özerk Topluluğu’nda anahtar yetkinliklerin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa konseyi kararları çerçevesinde 2006 yılında eklendiği Türkiye’de ise anahtar yetkinliklerin 2018 yılında sosyal bilgiler dersi öğretim programına eklendiği görülmüştür. İspanya’da Endülüs Özerk anahtar yetkinlikler daha detaylı bir şekilde ele alınarak. İlköğretim içerisinde yer alan her döngü için (1 ve 2. sınıflar 1. döngü, 3 ve 4. sınıflar 2. döngü, 5 ve 6. sınıflar 3. döngü) anahtar yetkinlikler öğretim programında ayrı ayrı ve detaylıca tanımlanmıştır. Türkiye’de uygulanmakta olan sosyal bilgiler dersi öğretim programında ise anahtar yetkinlikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi temel alınarak öğretim programına yerleştirilmiştir. Anahtar yetkinliklerin hangi öğrenme alanı içerisinde hangi kazanımlarla kazandırılması gerektiğine yönelik bir açıklama ya da öneriye de yer verilmemiştir. Bu çerçevede anahtar yetkinliklerin öğretim programı içerisinde gerçekçi bir karşılık bulabilmesi ve dengeli bir dağılım sağlanabilmesi adına Türkiye’de uygulanan sosyal bilgiler dersi öğretim programlarında yer alan anahtar yetkinliklerin öğrenme alanları ve kazanımlarla ilişkilendirerek sunulması önerilmektedir.

This study aims to compare the curriculums of Natural, Social, and Cultural Environment Knowledge implemented in the Andalusian Autonomous Region of Spain and the Social Studies course teaching program implemented in Turkey, focusing on key competencies. The data for the study was collected through qualitative research methods, specifically document analysis. Accordingly, the teaching programs were accessed from the websites of the respective ministries and affiliated institutions responsible for education in both countries. A comparative education method, a descriptive approach, and descriptive analysis were used in the data analysis. As a result of the study, it was observed that key competencies were added to the curriculum of the Social Studies course in Turkey in 2018, based on the Turkish Qualifications Framework, while in the Andalusian Autonomous Region of Spain, key competencies were added in 2006 in line with the decisions of the European Parliament and the Council of Europe. In Spain, the key competencies are addressed in more detail. For each cycle within primary education (1st and 2nd grades form the 1st cycle, 3rd and 4th grades form the 2nd cycle, 5th and 6th grades form the 3rd cycle), the key competencies are separately and comprehensively defined in the curriculum. In the Social Studies course curriculum implemented in Turkey, the key competencies are embedded in the program based on the Turkish Qualifications Framework. However, there is no explanation or recommendation regarding which learning area should be associated with each key competency or which accomplishments should be achieved. In this regard, it is recommended that the key competencies in the curriculums of the Social Studies course implemented in Turkey be presented in relation to the learning areas and accomplishments to ensure a realistic correspondence and balanced distribution within the curriculum.