Anaerobik Sindirimdeki Demir, Nikel ve Krom İz Elementlerin En İyi Konsantrasyonunun Cevap Yüzey Yöntemi ile Belirlenmesi


Creative Commons License

Ersan M., şenol h.

Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, cilt.14, sa.1, ss.281-294, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.31466/kfbd.1402300
  • Dergi Adı: Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.281-294
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Anaerobik sindirim (AS) süreci, karmaşık endüstriyel organik atıkların enerji açısından zengin metana dönüştürülmesi ve bunun standartlaşması için güncel çalışmalar ilgi çekicidir. Tavuk gübresinin AS’i ile metan üretimi bu standartta uygun bir alternatiftir. Ancak, esas olarak organik tavuk gübresinin tekli metan verimi oldukça düşük olabiliyor. Bu nedenle, tavuk gübresinin AS verimini arttırmak için küçük ölçekli kesikli tipte metan potansiyel analizlerinde Cr, Fe ve Co ilavesinin (sırasıyla 0-5, 0-150 ve 0-30 mg/l konsantrasyonlarında) etkisini tartışıldı. En uygun optimizasyon değerinin bulunması için Cevap Yüzey Yönteminin Box Behnken Tasarımı uygulanmıştır. Optimizasyon ve model denklemi yüksek doğrulukta ve uygun performansta başarılı bir şekilde elde edilmiştir. Ön işlemsiz tavuk gübresinin metan verimi 235 ml/g uçucu katı (UK) iken optimum koşullardaki (Fe: 28,6 mg/l, Co:16,2 mg/l ve Cr: 3,66 mg/l) metan verimi 267,5 ml/g UK değerinde bulunmuştur ve bu koşullardaki metan verimi ön işlemsiz metan verimine göre %13,6 kadar artırılmıştır. Bu çalışma kesikli sistemlerde ve laboratuvar ölçekte Cr, Fe ve Co iz elementlerinin anaerobik ortama eklenmesi ile substratın metan verimini başarılı bir şekilde artırdığını gösterdi. Bu nedenle gelecek çalışmaların pilot ölçekte Cr, Fe ve Co iz elementlerinin anaerobik ortama eklenmesi ile metan veriminin test edilmesi gereklidir.
Current studies for the anaerobic digestion (AD) process, the conversion of complex industrial organic wastes into energy-rich biomethane, and its standardization are of interest. Biomethane production by AD of chicken manure is an alternative that complies with this standard. However, mainly the monobiomethane yield of organic chicken manure can be quite low. Therefore, the effect of Cr, Fe and Co addition (at concentrations of 0-5, 0-150 and 0-30 mg/l, respectively) in small-scale batch-type biomethane potential analyzes to increase the AD of chicken manure was discussed. Box Behnken Design of the Response Surface Method was applied to find the most appropriate optimization value. The optimization and model equation were successfully achieved with high accuracy and favorable performance. While the methane yield of untreated chicken manure was 235 ml/g volatile solids (VS), the biomethane yield under optimum conditions (Fe: 28,6 mg/L, Co:16,2 mg/L ve Cr: 3,66 mg/L) was found to be 267.5 ml/g VS. Methane yield under these conditions was increased by 13.6% compared to the methane yield untreated. This study showed that the addition of trace elements Cr, Fe and Co to the anaerobic environment in batch systems and on a laboratory scale successfully increased the methane yield of the substrate. For this reason, future studies need to test the methane yield by adding Cr, Fe and Co trace elements to the anaerobic environment on a pilot scale.