Kangal Bölgesi Madenciliği ve Kangalın Kalkınmasında Madenciliğin Rolü


Yüksek S., Duran Z., Karadeli K., Çevikoğlu S.

Kangal Araştırmaları, Hüseyin CILGA,Cahit Can KANGAL, Editör, Buluş tasarım, Ankara, ss.270-282, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Buluş tasarım
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.270-282
  • Editörler: Hüseyin CILGA,Cahit Can KANGAL, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Ülkemiz gerek maden potansiyeli ve gerekse maden çeşitliliği bakımından önemli maden kaynaklarına sahiptir. Maden kenti olarak bilinen Sivas’ta ve özellikle Kangal ilçemizde de çok sayıda maden oluşumları ve işletmeleri yer almaktadır. Bu çalışmada, maden hammaddelerinin tarifi, madenlerin insan yaşamındaki yeri ve ülkelerin gelişmesindeki rolü, maden üretiminde ülkemizin dünya madenciliğindeki konumuna değinilmiş, Sivas ve Kangal’da bulunan maden potansiyeli ve madenciliği detaylı olarak tablo ve grafiklerle sunulmuş, Kangal’ın kalkınmasında madenciliği rolü anlatılmıştır.

Kangal yüzölçümü bakımından Sivas’ın büyük ilçesidir. Kangal’da birçok maden çeşidi oluşumları bulunmakta olup bu madenlerden başlıcaları altın, demir, krom, manganez, kömür, kireçtaşı, mermer, bazalt, gabro, kil, talk ve sıcak su kaynakları sayılabilir. Daha çok metalik madenlerin yer aldığı Kangal bölgesinde maden yatakları çoğunlukla 1980 yıllardan sonra keşfedilmiştir. Bununla birlikte yörede gerek mostra aramaları gerekse sondajlı aramaları ile keşfedilmeyi bekleyen maden potansiyeli oldukça yüksektir.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) verilerine göre 2020 yılı itibariyle Kangal bölgesinde başta EÜAŞ, Demir Export, Konya Torku gibi işletmeler olmak üzere birçok maden şirketi tarafından 75 farklı maden sahası için ruhsat alınmıştır. Bölgede 11 farklı sahada işletme faaliyetleri durdurulmuş olup 29 saha için işletme ruhsatı izinleri devam etmekte ve buralarda sürekli veya kesikli madencilik faaliyetleri sürmektedir. Karayolları ve DSİ gibi kamu ve kurumları ile birçok özel maden şirketlerinin Kangal yöresinde madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile bölgede ilave istihdam oluşturulması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması fevkalade önemlidir. Hâlihazırda 35 saha için arama ruhsatı alınmış olup jeolojik ve sondajlı aramalar devam etmektedir. Bu arama çalışmaları sonucu yeni maden kaynak/rezervlerinin keşfedilmesi ve işletmeye alınması ile Kangal ve yöresi için önemli fırsatlar oluşturacaktır. Gerek yöre insanının ve gerekse yörede madencilik faaliyetleri yürüten işletmelerin Kangal bölgesinin kalkınmasına ve refah seviyesinin yükseltilmesinde güç birliği oluşturması ve büyük şehirlerde yaşayan Kangallı girişimcilerin maden hammaddelerinden yarı mamul ve mamul madde üretimleri için tesislerin kurulması hususunda yatırımların yapılması faydalı olacaktır.