BULANIK VIKOR YÖNTEMİ İLE ÖZEL HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM MERKEZLERİNDE BAKIM ELEMANI SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ


KARAKIŞ E.

XXI. Uluslararası Ekonometri Yöneylem Araştırması ve İstatistik Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 8 - 10 Eylül 2021, sa.51372, ss.116-117

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.116-117
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hizmet sektöründe faaliyet gösteren özel bakım merkezleri ve huzurevlerinin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için nitelikli personel çalıştırmaları çok önemlidir. Bakım merkezleri ve huzurevlerinin eleman alırken ve çalışanlarını değerlendirirken mesleki yeterlilikleri yanında kişisel yeterliliklerinin de önemli olduğu görülmektedir. Kişisel yeterlilikler sabırlı olma, şefkatli olma, strese karşı dayanıklı olma gibi nitel ve belirsizlik içeren kriterlerdir. Belirsizlik içeren karar problemlerinin çözümünde bulanık mantık ve bulanık çok kriterli karar verme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada bulanık mantık ve bulanık VIKOR yöntemi kullanılarak yaşlı bakım elemanı seçim ve değerlendirmesi için bir karar modeli önerilmiştir. Karar analizinde öncelikle bulanık sayılar kullanılarak yaşlı bakım elemanı seçiminde etkili olan kriterlerin önem ağırlıkları belirlenmiştir. Daha sonra bulanık VIKOR yöntemi ile belirlenen kriterlere göre yaşlı bakım elemanı seçimi yapılmıştır. Eleman seçiminde etkili olan kriterler içinde “sabırlı ve strese dayanıklı olma”, “Empati yapabilme ve nazik olma”, “fiziksel ve psikolojik olarak dayanıklı olma” gibi duygusal yeterliliklerin öne çıktığı görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre bulanık VIKOR yönteminin bakım elemanı seçiminde kullanılabileceği değerlendirilmiştir.  

It is very important that private care centers and nursing homes operating in the service sector employ qualified personnel in order to continue their activities. It is seen that nursing centers and nursing homes pay attention to personal competencies as well as their professional competencies when hiring and evaluating their employees. Personal competencies are qualitative and uncertainty-containing criteria such as being patient, being compassionate, stress-resistant. Fuzzy logic and fuzzy multi-criteria decision making methods are used to solve decision problems involving uncertainty. In this study, a decision model was proposed for the selection and evaluation of an elderly caregiver using fuzzy logic and fuzzy VIKOR method. In the decision analysis, first of all, the importance weights of the criteria that are effective in choosing an elderly caregiver were determined using triangular fuzzy numbers. Then, according to the criteria determined by the fuzzy VIKOR method, the selection of an elderly caregiver was made. It has been seen that emotional competencies such as “being patient and stress-resistant”, “being able to empathize and be kind”, “being physically and psychologically durable” stand out among the criteria that are effective in selecting employees. According to the results of the study, it was evaluated that the fuzzy VIKOR method can be used in the selection of maintenance personnel.