AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN MAASTRİCHT KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ


Erkekoğlu H., Arıç K. H., Özat R.

AVRUPA BİRLİĞİ BAĞLAMINDA KÜRESEL EKONOMİK GELİŞMELER, Prof. Dr. Hatice Erkekoğlu,Prof. Dr. Kıvanç Halil Arıç, Editör, Ekin Yayınevi, Bursa, ss.1-19, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Ekin Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Bursa
  • Sayfa Sayıları: ss.1-19
  • Editörler: Prof. Dr. Hatice Erkekoğlu,Prof. Dr. Kıvanç Halil Arıç, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ülkeler arasında ekonomik ve parasal birliğin oluşmasını amaçlayan Avrupa Birliği, Maastricht kriterleri ile ülkeler arasındaki farklılıkları en aza indirmek için kriterler belirlemiştir. Bu kriterlere ülkelerin ne kadar yakın ve uzak olduğunu, hangi ülkenin ekonomik kriterleri daha çok sağladığının belirlenmesi, birliğin ve üye ülkelerin gelişmelerini takip edebilmek için önem arz etmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada Avrupa Birliği’ne üye olan 27 ülkenin 2020 için Maastricht kriterlerinden enflasyon oranları, faiz oranları, bütçe açıkları ve kamu borçları ait verileri kullanılarak çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemlerinden kümeleme analizi yapılmıştır. Üye ülkelerin ekonomik kriterler açısından nasıl kümelendiklerinin incelendiği çalışmadan elde edilen sonuca göre, dört değişken bazında ülkelerin üç küme oluşturduğu ortaya konulmuştur. Yapılan analize göre birinci kümede Belçika, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, G. Kıbrıs, Malta, Avusturya, Portekiz Slovenya; ikinci kümede Bulgaristan, Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Slovakya, Finlandiya, İsveç; üçüncü kümede Çek Cumhuriyeti (Çekya), Macaristan, Polonya, Romanya ülkeleri yer almaktadır. 2010-2020 yılları arasında beş yıl için AB ülkelerinin faiz oranı ve enflasyon kriterini sağlamada başarılı oldukları fakat bütçe açıkları ve kamu borcu kriterlerini sağlamada ise başarılı olamadıkları gözlenmiştir.

With the Maastricht criteria, the European Union, which seeks to establish economic and monetary union among nations, has established standards to reduce national differences. In order to follow the advances of the union and the member countries, it is crucial to ascertain how close and far the countries are to these standards as well as which country fits the economic criteria more. Using data from the 27 EU member countries for the year 2020, a cluster analysis—one of the multivariate statistical analytic techniques—was conducted in this study to examine trends in inflation, interest rates, budget deficits, and public debt. The study's findings, which looked at how the member nations were grouped according to economic criteria, showed that groups of nations formed three clusters based on four factors. The data shows that Malta, S. Cyprus, Belgium, Greece, Spain, France, Croatia, Austria, Portugal, Slovenia; Bulgaria, Denmark, Germany, Estonia, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Slovakia, Finland, Sweden; and the Czech Republic, Hungary, Poland, and Romania make up the third cluster. It has been noted that while EU nations have succeeded in satisfying the criteria for interest rates and inflation for the five years between 2010 and 2020, they have failed to do so for the criterion for budget deficits and public debt.