Konaklama İşletmelerinde Getiri Yönetiminin Uygulanması


KAMAN G. S., BÖLÜKBAŞ R.

Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, cilt.59, sa.3, ss.1248-1261, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Amerikan havayollarında kârın maksimizasyonu için ortaya konulan ve gelişimini devam ettiren getiri yönetimi kavramı, fiyatı ve tüketim zamanını manipüle eden stratejiler aracılığıyla çabuk bozulan bir malın arzını, tahmini taleple eşleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı; talep dalgalanmalarına yoğun bir şekilde maruz kalmasına rağmen ülkemizde önemli bir ekonomik gelir kaynağı olan konaklama işletmelerinin kapasitesine uygun kullanımı, stok kontrolü, talep tahminleri ve fiyatlandırma stratejileri literatürünün getiri yönetimi kapsamında taranması ve mevcut durumun ortaya konulmasıdır. Bu araştırma kapsamında, getiri yönetimi ve konaklama işletmelerine ilişkin akademik literatür incelenerek, araştırmaların odağı hakkında mevcut literatürde yayınlanmış makalelerin kapsamlı bir incelemesi sunulmaktadır. Yapılan bu çalışma konaklama işletmelerinde getiri yönetimi hususundaki bilgi ve kullanım durumlarını belirtecek olması açısından önemlidir.
The concept of yield management, which was first introduced for profit maximization in American airlines and continues to develop, matches the supply of a perishable good with the estimated demand through strategies that manipulate the price and consumption time. The aim of this study is to scan the literature of accommodation businesses, which are an important source of economic income in our country despite being heavily exposed to demand fluctuations, on the use of accommodation businesses according to their capacity, stock control, demand forecasts and pricing strategies within the scope of yield management and to reveal the current situation. Within the scope of this research, academic literature on yield management and accommodation businesses is examined and a comprehensive review of the articles published in the existing literature on the focus of the research is presented. This study is important in that it will indicate the knowledge and usage situations regarding yield management in accommodation businesses.