TÜRKİYE’DE 2019’DAN 2024’E ASGARİ ÜCRETİN REEL ALIM GÜCÜNDEKİ DEĞİŞİM


Creative Commons License

Ekşioğlu E.

Scientific Journal of Innovation and Social Sciences Research, cilt.5, sa.1, ss.35-52, 2025 (ESCI)

Özet

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Temel gıda denilince; ekmek, et, süt, yağ, peynir, yumurta domates gibi neredeyse her gün tüketilen ürünler akla gelmektedir. Gelişmiş ekonomilerin en önemli özelliklerinde biri,  halkın çoğunluğunun temel gıda ürünlerine kolay bir şekilde ulaşıyor olabilmesidir. Türkiye’de asgari ücretle çalışan ve beraberinde asgari ücret temel alınarak ücretlendirilen büyük bir nüfus kitlesi vardır. Bu kitlenin temel gıda ürünlerine ulaşabilmesi, onları istedikleri kadar tüketebilmesi, halkın refahı ve ülke ekonomisinin gelişmişliği açısından da çok önemlidir.

Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de TÜFE içerisinde ağırlığı en yüksek (20 kalem) temel gıda fiyatlarındaki (2019-2024) değişimi ile aynı dönemdeki asgari ücretin reel alım gücündeki değişimleri saptayarak asgari ücretlinin temel gıda ürünlerine ulaşabilmedeki durumunu sergilemektir. Çalışmaya konu olan temel gıda ürünlerine ait fiyat verileri; Sivas ilindeki 2 yerel 2 ulusal marketten alınan 2019 yılı Kasım ve 2024 Kasım ayı fiyat ortalamalarından oluşmaktadır. Temel gıda mallarına ait fiyatlar belirlenirken hassas davranılarak fiyatlar, marka ismi belirtilmeden aynı marka ürünler ve aynı birim değerleri üzerinden tespit edilmiştir.

Çalışmaya konu olan dönemler itibarıyla temel gıda fiyatlarında meydana gelen artış karşısında, asgari ücretlinin temel gıda reel alım gücünün genel olarak %25,4 oranında düştüğü tespit edilirken, hayvansal gıdalardaki fiyat artışlarının tarımsal gıdalara göre daha yüksek oranlarda olduğu gözlenmiştir.

 

Anahtar Kelimeler: Temel Gıda Fiyatları, Enflasyon, Asgari Ücret, Reel Alım Gücü.