Güncel-Pratik Veteriner Hekim El Kitabı-II , Barış Atalay Uslu,Onur Başbuğ,İbrahim Yurdakul, Editör, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, Sivas, ss.133-139, 2023
Bu çalışmanın amacı, kanatlı beslemede kullanılan esans yağlardan olan nanenin çeşitleri,
kimyasal yapısı ve kanatlı beslemede kullanımının etkilerini incelemektir. Esans yağlar, zengin bir kimyasal bileşime ve çeşitli biyolojik özelliklere sahip doğal bitki ürünleridir. Hayvan
beslemede takviye olarak antibiyotik yerine esans yağ kullanımının en yaygın sebepleri, antibiyotik kullanımının oluşturduğu antimikrobiyel direncinin yanı sıra, dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunması ve insan sağlığı için ciddi riskler barındırma gibi etkilerinin olmamasıdır. Dünya genelinde Mentha arvensis (Japon nanesi), M. piperita (İngiliz nanesi)
ve M. spicata (bahçe nanesi) türleri yetiştirilmektedir. Ülkemizde, çoğunlukla bahçe nanesi
yetiştirilmekte olup, son yıllarda mentol içeriği sebebiyle İngiliz nanesi türlerinin de yetiştirilmeye başlandığı gözlemlenmektedir. Nane yağında bulunan mentol, menton, sineol, sitral,
linalool ve timol gibi aktif bileşikler performans parametreleri yanı sıra antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerin olumlu etkileri bulunmaktadır. Nane bitkisi ve yağının kanatlı beslemede performans ve yem tüketim parametreleri üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır.