Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2023
"Son Lokma"
Buğday taneleri ile başlayan beslenme, insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte
devam etmektedir. Bu süreç içerisinde yaşanan savaşlar, göçler, kıtlık gibi doğal ve beşeri afetler
insanları sürekli düşünmeye ve üretmeye teşvik etmiştir. Bu nedenle Gastronomi bilimi; İnsanların
binlerce yıllık kültür ilişkisini, tarladan sofraya uzanan yiyecekleri hazırlama, pişirme ve sunma stillerini
anlatmaktadır. Gastronomi biliminde önemli yeri olan tatlı ve pastaların da dönemin şefleri tarafından
bulunduğu coğrafyada yetişen doğal ürünleri kullanarak farklı bakış açılarıyla ya da deneme yanılma yoluyla
dönemin soylu ailelerine, sporcularına, din adamlarına ve yöneticilerine yaptıkları tatlıları ikram etmişlerdir.
İkram edilen tatlılar sofralarda her zaman son damak tadı olarak kendine yer bulmuştur.
Geçmişten bugüne ballı ekmeklerden ballı keke dönüşen tatlı ve pastaların da yapımı son derece modern
hale gelerek görsel ve yazılı medyada geniş yer bulmuştur. Bu yüzden dergiler, kitaplar, akademik çalışmalar
gün geçtikçe artmaktadır.
Tatlı ve pasta eğitimi kitabımızın da üniversitelerin, yüksekokulların ve diğer eğitim kurumların ilgili
bölümlerinde eğitim gören öğrencilerine, alanda eğitim veren akademisyenlere, alana ilgi duyan sektör
çalışanlarına video karekod yöntemiyle hazırlanmıştır. İnteraktif ve zengin görsel içeriklerle hazırlanan
kitap, alanında hazırlanan diğer kitaplara göre farklılık göstermektedir. Kitabın uygulamalı bölümünde
terminolojiye uygun doğru reçeteler verilmeye çalışılmıştır.
Geniş kapsamlı ele alınan tatlı ve pasta eğitimi kitabımızda bilimsel bilgilere yer verilmiştir. 13 farklı
üniversiteden katılım sağlayan akademisyenler tarafından eğitim mutfağında video karekod yöntemiyle
teorik ve uygulamalı olarak hazırlanmıştır. Bu alana ilgi duyan kişilerin becerilerinin gelişmesine katkı
sağlayacağı düşüncesi ile akademik bilgilerle desteklenmiştir. Kitabın gastronomi bilimine ve sektöre katkı
sağlayacağını umuyor destek veren yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.
Prof. Dr. Hakan KOÇ- Öğr. Gör. Bayram ALTINTAŞ
Temmuz 2023