Tatlı ve Pastacılık


Altıntaş B. (Editör)

Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2023

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Akademisyen Kitabevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

"Son Lokma"

Buğday taneleri ile başlayan beslenme, insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte

devam etmektedir. Bu süreç içerisinde yaşanan savaşlar, göçler, kıtlık gibi doğal ve beşeri afetler

insanları sürekli düşünmeye ve üretmeye teşvik etmiştir. Bu nedenle Gastronomi bilimi; İnsanların

binlerce yıllık kültür ilişkisini, tarladan sofraya uzanan yiyecekleri hazırlama, pişirme ve sunma stillerini

anlatmaktadır. Gastronomi biliminde önemli yeri olan tatlı ve pastaların da dönemin şefleri tarafından

bulunduğu coğrafyada yetişen doğal ürünleri kullanarak farklı bakış açılarıyla ya da deneme yanılma yoluyla

dönemin soylu ailelerine, sporcularına, din adamlarına ve yöneticilerine yaptıkları tatlıları ikram etmişlerdir.

İkram edilen tatlılar sofralarda her zaman son damak tadı olarak kendine yer bulmuştur.

Geçmişten bugüne ballı ekmeklerden ballı keke dönüşen tatlı ve pastaların da yapımı son derece modern

hale gelerek görsel ve yazılı medyada geniş yer bulmuştur. Bu yüzden dergiler, kitaplar, akademik çalışmalar

gün geçtikçe artmaktadır.

Tatlı ve pasta eğitimi kitabımızın da üniversitelerin, yüksekokulların ve diğer eğitim kurumların ilgili

bölümlerinde eğitim gören öğrencilerine, alanda eğitim veren akademisyenlere, alana ilgi duyan sektör

çalışanlarına video karekod yöntemiyle hazırlanmıştır. İnteraktif ve zengin görsel içeriklerle hazırlanan

kitap, alanında hazırlanan diğer kitaplara göre farklılık göstermektedir. Kitabın uygulamalı bölümünde

terminolojiye uygun doğru reçeteler verilmeye çalışılmıştır.

Geniş kapsamlı ele alınan tatlı ve pasta eğitimi kitabımızda bilimsel bilgilere yer verilmiştir. 13 farklı

üniversiteden katılım sağlayan akademisyenler tarafından eğitim mutfağında video karekod yöntemiyle

teorik ve uygulamalı olarak hazırlanmıştır. Bu alana ilgi duyan kişilerin becerilerinin gelişmesine katkı

sağlayacağı düşüncesi ile akademik bilgilerle desteklenmiştir. Kitabın gastronomi bilimine ve sektöre katkı

sağlayacağını umuyor destek veren yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

Prof. Dr. Hakan KOÇ- Öğr. Gör. Bayram ALTINTAŞ

Temmuz 2023