Study of Education Programs for Environmental Education and Climate Change in Music Education


Özdemir S., Kıraç Sabzehzar D.

The 12th International Hisarlı Ahmet Symposium, Kütahya, Türkiye, 9 - 12 Haziran 2022, ss.454-463

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kütahya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.454-463
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İklim değişikliği ile ilgili sürdürülebilir eğitimde yapılan çalışmalar son yıllarda giderek artmaktadır. Ülkelerin kalkınma ve gelecek planları için önemli olan başlıca konulardan biri, insanlar tarafından doğaya verilen zarar sonucu oluşan iklim değişikliği olmuştur. Bu nedenle öğretim programlarında iklim değişikliği ve çevre bilinci farkındalıklarını artırmak için çalışmaların hızlandığı görülmektedir. Türkiye’de 2015 yılında ilköğretim 7 ve 8. Sınıfların öğretim programına seçmeli Çevre Eğitimi dersi eklenmiştir. 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren ise gelecek nesilleri bilinçlendirmek için bu ders 6. ve 7. Sınıflarda bir saat, 8. Sınıflarda ise 1 veya 2 saat olmak üzere Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği seçmeli dersi olarak güncellenecektir. Son yıllarda eğitim sistemleri ile uluslararası sınavlarda başarıları dikkat çeken Güney Kore de öğretim programına çevre bilinci ve farkındalığı üzerine seçmeli dersler eklemiştir. Fakat öğrencilerde çevre bilinci ile ilgili farkındalığı artırmak için çevre eğitimi, fen bilgisi ya da sosyal bilgiler dersleri dışında görsel ve işitsel farkındalığı ile öğrenmeyi pekiştiren müzik dersi programında da olmasının önemli olacağı düşünülmektedir. Son ilköğretim müzik dersi programlarına bakıldığında iklim değişikliği ve doğal afetlerle ilgili çalışmaların yeterli olmadığı görünmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı çağımızın önemli problemlerinden biri olan iklim değişikliği için Türkiye ve Güney Kore ilköğretim müzik ders programlarında ve kitaplarında farkındalık kazanımlarını incelemektir.

Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi metodu kullanılarak yapılmıştır. Türkiye ve Güney Kore’nin İlköğretim Müzik ders kitapları kapsamındaki şarkılar iklim değişikliği, deprem, sel, yangın, doğal afet, küresel ısınma başlıkları altında incelenmiş ve yeterli olmadığı görülmüştür. Ayrıca her iki ülkenin müzik öğretim programlarına bakıldığında Güney Kore’nin ders hedef ve kazanımları arasında müzik dersinin çevre bilinci ve doğa sevgisi üzerine konularının bulunduğu ancak Türkiye’nin müzik dersi hedef ve kazanımlarında bu konuların yer almadığı görülmüştür. 

Studies on sustainable education related to climate change have been increasing in recent years. One of the main subjects that are important for the development and future plans of the countries has been the climate change, which is the result of the harm by humans to the nature. For this reason, it is seen that studies have accelerated to increase awareness of climate change and environmental awareness in curriculum. In Turkey, an elective Environmental Education course was added to the curriculum of 7th and 8th grade primary education in 2015. Starting from the 2022-2023 academic year, this course will be updated as an elective course on Environmental Education and Climate Change, one hour in 6th and 7th grades and 1 or 2 hours in 8th grades, in order to raise awareness of future generations. South Korea, whose success in education systems and international exams has attracted attention in recent years, has added elective courses on environmental awareness and awareness to its curriculum. However, in order to increase environmental awareness among students, it is thought that it will be important to include in the music lesson program that reinforces learning with visual and auditory awareness apart from environmental education, science or social studies lessons. Considering primary school music lesson programs, it seems that studies on climate change and natural disasters are not enough. In this context, the aim of this study is to examine the awareness gains in Turkey and South Korea primary school music curriculum and student’s books for climate change, which is one of the important problems of our era.

This study was conducted using content analysis method, one of the qualitative research methods. The songs in the primary music student’s books of Turkey and South Korea is examined under the headings of climate change, earthquake, flood, fire, natural disaster, global warming and it is found that they are not sufficient. In addition, when the music curriculum of both countries are examined, it is seen that among the lesson objectives and achievements of South Korea, there are subjects on environmental awareness and naturalism in the music lesson, but these subjects are not included in Turkey's music lesson aim and achievements.