7-14 YAŞ ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL AKTİVİTE DURUMLARI VE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ARAŞTIRILMASI


Konca E., ERMİŞ E., ERMİŞ A., ERİLLİ N. A.

Turkish Studies - Social Sciences , cilt.14, sa.1, ss.105-117, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmada Sivas ilinde İlk/Ortaokulda öğrenim gören 7-14 yaşöğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarınınbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 303 ortaokul ve 359 ilkokul (320Kız-342 Erkek) öğrencisi toplamda 662 öğrenciye Beslenme davranışölçeği, Çocuk beslenme özyeterlik ölçeği ve Fiziksel aktivite ölçeği olmaküzere 3 farklı ölçek uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programıile Ki-kare testi ve Frekans dağılımlarına bakılmak sureti ileyorumlanmıştır. Beslenme davranış ölçeğine göre öğrencilerin%64,2’sinin sağlıklı besinleri, %35,8’inin sağlıksız besinleri tükettikleribelirlenmiştir. Beslenme öz yeterlilik anketine göre öğrencilerin skoru+14 olarak bulunmuştur. Bu skor öğrencilerin yüksek öz-yeterlilikteolduklarını göstermektedir. Bu değerlendirme sonuçlarına göreöğrencilerin sağlıklı beslendiklerini söyleyebiliriz. Fiziksel Aktiviteseviyelerini belirlemek için yapılan Fiziksel Aktivite Soru Formuuygulanan öğrencilerin %14.12 si İnaktif (Sedanter), %38.93’ü düşükdüzeyde aktif, %36.26’sı Orta düzeyde aktif, %8.4’ü Aktif ve %2.39’uOldukça Aktif olarak yaşantılarını sürdürmektedirler. Sonuç olarak öğrencilerin beslenme öz yeterliliklerinin ve beslenmedavranışlarının iyi seviyelerde olduğunu buna karşılık düşük üzey ve ortadüzeyde aktif olduklarını söyleyebiliriz. Fiziksel aktivite seviyelerinin aktifve çok aktif seviyelerine çıkarılabilmek için yapılacak çalışmalar veetkinlikler sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ile birleştiğinde gelecektedoğabilecek sağlık sorunlarının önüne geçeceğini söyleyebiliriz. Sağlıklıyaşlanma bilincinin erken yaşlarda kazandırılması doğru etkileşimlediğer aile fertlerinin de sağlıklı ve daha aktif olmasına yardımcı olacaktır.
The purpose of our study is to find out the nutritional habits and physical activity states of students between the ages of 7 and 14 attending primary and secondary education in the province of Sivas. A total of 662 students (320 females-342 males), 303 attending primary education and 359 attending secondary education, were given three different scales consisting of Nutritional Behavior Scale, Child Nutritional Self-efficacy Scale and Physical Activity Scale. The data obtained were analyzed with Spss 22 program by examining chi-square test and frequency distributions. According to the results of nutritional behavior scale, 64,2% of the students were found to consume healthy food, while 35,8% were found to consume unhealthy food. Students’ nutritional selfefficacy scale score was found as +14. This score shows that the students have high level of self-efficacy. According to these assessment results, the students can be said to have a healthy diet. 14.12% of the students were found to have an inactive (sedentary) lifestyle, while 38.93% were found to have a low level of active life, 36.26% were found to have a moderate level of active life, 8.4% were found to have an active life and 2.39% were found to have a very active life according to the results of physical activity questionnaire. As a result, it can be said that while students have good levels of self-efficacy and nutritional behaviors, they are active in low or moderate levels. It can be said that when studies and activities to be conducted to increase phsyical activity levels are merged with a healthy nutritional habit, health problems that can possibly occur in the future can be prevented. An early awareness of healthy aging will help other members of the family to be healthier and more active through appropriate interaction.