KARADENIZ 9th International Conference on Apllied Sciences, Artvin, Türkiye, 25 - 26 Haziran 2022, cilt.1, ss.32
Adi ardıç bitkisinin (Juniperus communis L.) yaprakları ve meyvelerinden elde edilen tıbbi esansiyel yağlar geleneksel olarak tıbbi ilaç ve tentürlerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Farmakolojik etkileri yüksek olan ardıç meyvelerinin romatizmal artrit ağrılarını, eklem ve kas ağrılarını hafifletmek ve tendonit için kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca ardıç meyvelerinin analjezik, hepatoprotektif, antihiperlipidemik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, diüretik ve antioksidan aktivitelere sahip olduğu literatürde bildirilmiştir. Bu amaçla, yapılan deneysel çalışmada ardıç bitksinin yapraklarından ekstraksiyon yöntemiyle uçucu yağlar elde edildi. Elde edilen ardıç yağı özdeş olarak hazırlanan hidrofilik fiber ipliklerin içerisine 0.9 bar vakumlu basınç altında 1 saat süreyle emdirildi. Ardıç yağı katkılı ve katkısız hidrofilik fiber iplerin mikroyapısal karakterizasyonu optik mikroskop yardımıyla farklı büyütmelerde incelendi. Antibakteriyel testler 0,5 McFarland bulanıklıkta bakteri süspansiyonu ile Escherichia coli (E.Coli) ve Staphylococcus aureus (S.aureus) bakterilerine karşı Mueller Hinton agar besiyeri kullanılarak üç tekrarlı olacak şekilde yürütüldü. Hemolitik aktivite davranışları hemoglobin salımı ile belirlendi. Bu amaçla 4.0 ml koyun kanı 5.0 ml fizyolojik çözelti ile seyreltildi. Ardıç yağı katkılı ve katkısız hidrofilik fiber ipler insan kanı ile 37°C’de 12 saat etkileştirildi. İnkübasyon sonrasında koyun kanı 1000 rpm’de 5 dakika santrifüj edildi ve elde edilen süpernatanda hemoglobin analizi yapıldı. Elde edilen sonuçlar ardıç yağı katkılı hidrofilik fiber ipliklerin medikal alanlarda istenilen özelliklerde bir biyomalzeme olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler: Ardıç (Juniperus communis L.), hidrofilik fiber, hemolitik aktivite,
antibakteriyel özellik