KAPSAİSİN APOPTOZU DÜZENLEYEREK SH-SY5Y HÜCRELERİNDE BUPİVAKAİN ANESTEZİSİNİN NEDEN OLDUĞU NÖROTOKSİSİTEYİ HAFİFLETMEKTEDİR


Creative Commons License

Altun A.

Acta Medica Nicomedia, cilt.5, sa.3, ss.131-135, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.53446/actamednicomedia.1152350
  • Dergi Adı: Acta Medica Nicomedia
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.131-135
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Lokal anestezi için uygulanan bupivakain, nöronlarda ciddi nörotoksisite ve nörolojik komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bupivakain aracılı toksik etkileri azaltabilen olası bir maddenin, cerrahi işlemler sırasında ve ağrı yönetimi sürecinde büyük ilgi görecektir. Bu kapsamda, kardiyoprotektif, anti-inflamatuar, analjezik, termojenik gibi çeşitli biyolojik etkileri ve gastrointestinal sistem üzerinde faydaları nedeniyle yoğun olarak araştırılan kırmızı biberin (Capsicum annuum) bir alkaloidi olan kapsaisinin nöroprotektif etkisini değerlendirdik. Yöntem: Bu çalışmada, kapsaisinin SH-SY5Y hücrelerinde bupivakain kaynaklı nörotoksisite üzerindeki in vitro etkisini araştırdık. Hücre canlılığı, XTT testi ile ölçüldü ve apoptoz, akış sitometri analizi ile ölçüldü. Bulgular: 1 mM'de bupivakaine maruz kalan hücrelerin canlılığında önemli bir azalma ile apoptoz indüksiyonunda kayda değer bir artış gözlemledik. Bupivakain ile tedavi edilen hücrelere artan konsantrasyonlarda kapsaisin uygulandığında bupivakain aracılı sitotoksisitenin azaldığını bulduk. Aynı zamanda kapsaisin, bupivakaine maruz kalan SH-SY5Y hücrelerinde apoptozu da azaltmıştır. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlara göre, bupivakain aracılı nörotoksisiteye karşı kapsaisin uygulanmasının, nöronlardaki apoptoz yanıtının baskılanması yoluyla, alternatif bir nöroprotektif ajan olabileceği düşünülmektedir.
Objective: Bupivacaine administered for local anesthesia can cause critical neurotoxicity and neurological dysfunctions. Any substance that can reduce bupivacaine-mediated toxic effects will be of great interest during surgical procedures and in the pain management process. In this context, we evaluated capsaicin, an alkaloid of Capsicum annuum (cayenne pepper), which has been intensively researched for its neuroprotective effect due to its various biological effects such as cardioprotective, antiinflammatory, analgesic, thermogenic, and benefits on the gastrointestinal tract. Methods: In this study, we researched the in vitro effect of capsaicin in SH-SY5Y cells with a model of bupivacaine-mediated neurotoxicity. Cell proliferation assay was handled by XTT, and apoptosis was determined by flow cytometry analysis. Results: We observed a notable increase in apoptosis induction with a significant decrease in the viability of cells exposed to bupivacaine at 1 mM. We found that bupivacaine-mediated cytotoxicity was reduced when increasing concentrations of capsaicin were applied to bupivacaine-treated cells. At the same time, capsaicin also reduced apoptosis in SH-SY5Y cells exposed to bupivacaine. Conclusion: According to our results, it is thought that the administration of capsaicin against bupivacaine-mediated neurotoxicity may be an alternative neuroprotective agent by suppressing the apoptosis response in neurons.