Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 1.Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Sivas, Türkiye, 23 - 25 Kasım 2021, ss.111-112
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, farklı yüzey koruyucu yöntemler uygulanmış kaide materyallerinin içeceklerle etkileşimi
sonrası yüzey özelliklerinin değerlendirilmesidir.
YÖNTEM: Çalışma için 3 farklı protez kaide materyalinden toplam 240 örnek hazırlandı; otopolimerizan akrilik rezin
(Imicryl, Konya,Türkiye), ısıyla polimerize olan akrilik rezin (Meliodent,Bayer Co,Almanya) ve üretan dimetakrilat
reçine (Eclipse, Dentsply, York). Numuneler uygulanan koruyucu yöntemlerine göre ana gruplara (n=10) ayrıldı;
konvansiyonel cilalama (Cp) ve optiglaze (Og) yüzey koruyucu. Farklı içecekler (distile su, siyah çay, kahve ve kola)
içerisinde bekletildikten öncesi (Ra0) ve sonrası (Ra1) yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri ölçüldü. Yüzey değişiklikleri SEM
altında incelendi. Veriler, Kruskal Wallis ve t-test ile SPPS 22.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi.
BULGULAR: Ra0 ve Ra1 değerleri karşılaştırıldığında, yüzey pürüzlülük değerleri tüm gruplar için yükselmiştir. Yüzey
pürüzlülük yönünden Cp ile Og işlemleri karşılaştırıldığında tüm kaide materyalleri arasında istatistiksel olarak anlamlı
bulundu (p<0.05). Çayın optiglaze ile şartlandırılan tüm kaide materyallerini etkilediği görüldü.
SONUÇ: Tüm polisaj yöntemleri, kullanılan içeceklerden etkilenir ve yüzey pürüzlülüğünü artırır. Ancak yüzey
koruyucu işlemlerinden Og işlemi, geleneksel yüzey koruyucu yöntemlerine göre iyi bir alternatif olarak tercih
edilebilir