Turpgiller ve Meme Kanseri İlişkisi


Creative Commons License

Noğay N. H., Toklu H., Çavdar M.

1.st International Health Science and Life Congress, Burdur, Türkiye, 2 - 05 Mayıs 2018, ss.526-531

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Burdur
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.526-531
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş:Turpgillerde bulunan glukozinolatlar, önemli antikarsinojenler olup potansiyel kemoprotektif özellikler göstermektedirler. Kohort çalışmaların analizi sonucu elde edilen verilere göre, toplam sebze tüketiminin meme kanseri üzerine etkisi bulunmamasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, turpgil sebzeler, brokoli ve brüksel lahanasının fazla miktarda tüketimi ile meme kanseri riskinin azalması yönünde ilişki bulunmuştur.

Amaç:Çalışmanın amacı turpgil sebzelerin tüketimi ile meme kanseri ilişkisini araştırmaktır.

Yöntem :Vaka grubuna 65 meme kanserli birey, kontrol grubuna 65 sağlıklı bireyin alındığı bir çalışmada (130 kadın katılımcı), vaka grubunun tanı almadan önceki turpgil sebzeleri tüketim sıklığı, kontrol grubunun şu andaki turpgil sebzeleri tüketim sıklığı sorgulanmıştır.

Bulgular:Bireylerin soğan ve sarımsağı çoğunlukla her gün tükettikleri bulunmuş, iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p> 0.05). Lahana, brokoli, karnabahar, kabak tüketim sıklığı kontrol grubunda vaka grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Besinlerin haftada bir-iki kez tüketim oranları lahana için vaka grubunda % 24.6 kontrol grubunda % 52.3, brokoli için vaka grubunda % 21.5, kontrol grubunda % 52.3, karnabahar için vaka grubunda % 32.3, kontrol grubunda % 66.2, kabak için vaka grubunda % 33.8, kontrol grubunda % 69.2 olarak bulunmuştur. Turp bitkisinin her gün tüketimi vaka grubunda % 13.8, kontrol grubunda % 55.4 olarak bulunmuştur (p< 0.05).

Tartışma ve Sonuç:Sonuç olarak turpgil türü sebzelerin, sitokrom P450 enzimlerinin indüksiyonu yoluyla östrojen metabolizması üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu sebzelerin meme kanseri üzerine olumlu etkilerinin kanıtlanabilmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.