Coğrafi İşaret Tescilli Yerel Bir Ürün: Sivas Pastırması


Creative Commons License

Akpınar G., Koç H.

International Congress on Tourism, Culture and Economy, Skopje, Makedonya, 8 - 10 Mayıs 2024, ss.73-87

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Skopje
  • Basıldığı Ülke: Makedonya
  • Sayfa Sayıları: ss.73-87
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya genelinde tüketim tercihlerinin değişmesiyle birlikte yöresel gıdalara karşı olan ilginin her geçen gün arttığı görülmektedir. Buna bağlı olarak bu gıda ürünleri ait oldukları bölgeler için turistik bir çekim unsuru oluştururken aynı zamanda yerel iş gücünü canlandırılmasında ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasında rol oynamaktadır. Bu noktada ise coğrafi işaretleme uygulamaları önemli bir görev üstlenmektedir. Coğrafi işaret tescili yöreye özgü ürünlerin üretilme ve işlenme yöntemlerinin korunmasını bu sayede kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktadır. Özellikle kültürel mirasa sahip ürünlere ilgi duyan tüketici sınıfının ilgisini çeken yöresel ürünler destinasyonların pazarlama ve markalaşma sürecinde önemli bir yer tutmaktadır. Söz konusu çalışmada kendine özgü üretim tekniği ve lezzeti ile 2022 yılında coğrafi işaret tescili almış bir gıda ürünü olan Sivas pastırmasının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu sayede ürün bilinirliğinin arttırılacağı ve bununla bağlantılı olarak da hem ürünün hem de Sivas şehrinin markalaşma sürecine katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Çalışmada görece küçük bir örneklem grubu üzerinden Sivas Pastırması hakkında derinlemesine ve detaylı bilgi edinilmesi amaçlandığı için nitel bir yöntem izlenmiştir. Bu bağlamda Sivas’ta pastırma üretimi alanında hizmet veren 5 işletme sahibi, 4 pastırma üreticisi ve 1 gıda mühendisinin oluşturduğu 10 kişilik bir örneklem grubu belirlenmiştir. Verilerin toplanmasında ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Gerçekleştirilen görüşmelerde ürünün tarihçesi, üretim metodu ve özellikleri hakkında detaylı bilgi edinilmiştir. Görüşmelerden sağlanan karmaşık veriler, somut sonuçlar ortaya koyabilmek adına içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu doğrultuda verileri sınıflandırmak için katılımcılara yöneltilen soruların içeriğiyle bağlantılı olarak tarihçe, üretim süreci, özgün özellikler ve gastronomi turizmi olmak üzere 4 adet ana tema belirlenmiştir. Sonraki aşamada ise veriler kodlanarak alt temalara ayrılmış ve yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlarda, Sivas pastırmasının tarihçesine ilişkin bilgilerin oldukça sınırlı kaldığı görülmekle beraber şehir içerisinde pastırma üretimi yapan yerel işletmelerin büyük çoğunluğunun coğrafi işaret tesciline uygun şekilde üretim gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Sivas pastırmasına ait özgün özellikler ise; kullanılan etin türü, iklim şartları, üretimde kullanılan tuzun türü, kurutma işleminin gerçekleştirilme şekli ve kullanılan etin elde edildiği yöre olarak sıralanmaktadır. Sivas pastırmasının üretim sürecine ilişkin edinilen bilgilerde özellikle tuzlama, denkleme ve kurutma aşamalarının ürünün karakteristik yapısı üzerinde önemli rol oynadığı belirlenmiştir. Gastronomi turizmi bağlamında ürün bilinirliğinin arttırılması için ise; yerel üreticileri destekleyecek teşviklerin sunulması, pastırma üretimi alanında Sivas ilinde tesisleşmenin geliştirilmesi, Sivas pastırmasını konu edinen fuar ve festivallerin düzenlenmesi, ana akım medyada yer edinen yemek programları ve yarışmalarda Sivas Pastırmasının tanıtılması, yerel restoran ve konaklama işletmelerinin menülerinde pastırmaya daha fazla yer verilmesi ve şehri ziyaret eden turistler için gastronomi turları düzenlenerek bu turlarda pastırma üretimi yapan yerel işletmelerin de ziyaret edilmesi öneri kapsamında sunulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yerel ürün, Coğrafi İşaret, Yöresel Gıda, Sivas, Pastırma.