Dijital Anestezi: Diş Hekimliğinde Ağrısız Ve Konforlu Tedavi Deneyimi İçin Yeni Yaklaşımlar


Taşkaya B., Buldur B.

Çocuk Diş Hekimliği Alanında Araştırmalar ve Değerlendirmeler, Prof. Dr. Emin Caner Tümen,Doç. Dr. Ebru Hazar Bodrumlu, Editör, Yaz yayınları, Ankara, ss.1-16, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Yaz yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.1-16
  • Editörler: Prof. Dr. Emin Caner Tümen,Doç. Dr. Ebru Hazar Bodrumlu, Editör
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Minimum rahatsızlıkla yeterli ağrı kontrolünün elde edilememesi, diş hekimlerinin önemli bir endişesi olmaya devam etmektedir. Ağrısız tedavi, kaliteli diş tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Lokal anestezinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi, ilgili nöroanatomi, kullanılan ajanlar, mevcut en iyi teknikler ve cihazlar hakkında bilgi gerektirir. Bu nedenle, diş hekimleri lokal anestezi tekniklerindeki yeni gelişmelerden haberdar olmalıdır. Etkili enjeksiyon tekniklerinin kullanılması, güven oluşturmayı ve diş hekimi-hasta ilişkisini geliştirmeyi destekler. Günümüzde mevcut olan ajanlar ve anestezik uygulama ekipmanları, dental prosedürlerle ilişkili ağrıyı etkili bir şekilde yönetmek için çeşitli seçenekler sunmaktadır. Son zamanlarda, anestezik solüsyonun, uyuşturulacak bölgenin doku basıncına göre ayarlanarak çok yavaş şekilde bilgisayar destekli cihazlar ile enjekte edildiği dijital anestezi yöntemi popüler hale gelmiştir. Bilgisayar destekli cihazlarla ilgili araştırmalarda başarılı, ağrısız enjeksiyonların gerçekleştirildiği ifade edilmiştir. Dijital anestezinin tekrarlanabilir olması, etkisinin çabuk başlaması ve ağrısız olması hasta konforunu artırmaktadır. Ayrıca, iğnenin tıkanması, kırılması gibi teknik riskler daha azdır. Bu uygulamaların bazıları zaman alıcı ve pahalı olabilir, ancak test edilmiş ve kanıtlanmış sistemlerdir. Maliyetleri ve düşük erişilebilirlikleri nedeniyle, bu gelişmelerin diş hekimi muayenehanelerine entegrasyonu hala sınırlıdır. Ancak, daha yeni yöntemler, daha fazla hasta memnuniyeti ve daha az rahatsızlık ile verimli ve etkili diş sağlığı hizmetlerinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Hem çocuk hem de yetişkin hastalarda konforlu diş tedavisi için bu sistemlerin araştırılması ve kanıta dayalı güncel karşılaştırmalar yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. BDLA cihazları, tedavi sırasında hem hekim hem de hasta konforunu arttırdığı için son dönemde popüler hale gelmiş olsa da yapılan çalışmalarda her hastada bu cihazların kullanımıyla ağrı algısının ve uyumsuz davranışın geleneksel anestezi yöntemine göre daha az olduğu konusunda fikir birliği bulunmamaktadır. Anksiyete seviyesi orta ve düşük olan çocuklarda BDLA sistemleri, geleneksel yönteme bir alternatif olarak değerlendirilebilir, ancak anksiyete seviyesi yüksek olan çocuklarda kullanımıyla ilgili fikir birliği bulunmamaktadır. Bu konuda gelecekte daha fazla sayıda standardize edilmiş randomize kontrollü klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.

Achieving adequate pain control with minimal discomfort remains a significant concern for dentists. Pain-free treatment is an integral part of high-quality dental care. The successful application of local anesthesia requires knowledge of relevant neuroanatomy, the agents used, the best available techniques, and devices. Therefore, dentists must stay informed about new developments in local anesthesia techniques. Utilizing effective injection techniques supports building trust and enhances the dentist-patient relationship.

Currently available agents and anesthetic delivery equipment offer various options for effectively managing pain associated with dental procedures. Recently, digital anesthesia a method in which the anesthetic solution is injected very slowly using computer-assisted devices, adjusting to the tissue pressure of the area being anesthetized has become popular. Studies on computer-assisted devices have reported the achievement of successful, painless injections. The reproducibility of digital anesthesia, its rapid onset of action, and its pain-free nature enhance patient comfort. Additionally, technical risks such as needle blockage and breakage are reduced.

While some of these applications can be time-consuming and costly, they are tested and proven systems. Due to their costs and limited accessibility, the integration of these advancements into dental practices remains limited. However, newer methods will help provide efficient and effective dental health services with greater patient satisfaction and reduced discomfort. Research and evidence-based contemporary comparisons of these systems are needed to ensure comfortable dental treatments for both pediatric and adult patients.

Although BDLA (Buffered Local Anesthetic Delivery Systems) devices have recently gained popularity for increasing both clinician and patient comfort during treatment, studies do not unanimously agree that pain perception and uncooperative behavior are reduced compared to traditional anesthesia methods in every patient. BDLA systems may be considered an alternative to conventional methods for children with moderate to low anxiety levels, but there is no consensus regarding their use in children with high anxiety levels. More standardized randomized controlled clinical trials are needed in the future on this topic.