2. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Kongresi (Javscongress), Bishkek, Kırgızistan, 9 - 11 Haziran 2021
Günümüzde, ekonomik girdilerden biri haline gelen finansal bilgi, işletmelerde en çok muhasebe
sistemi tarafından üretilmekte ve işletme paydaşlarına sunulmaktadır. Sunulan bu bilgileri, bilgi
kullanıcısı olarak da adlandırılan paydaşlar, ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirmekte ve yatırım,
kredi, vergilendirme, kontrol, planlama gibi konularda geleceğe yönelik kararlar almaktadırlar. Alınan
kararların isabetli olması ve kaynakların etkin kullanımı, kararların dayanağı olan bilgilerin kalitesine
bağlıdır. Bu yönüyle meslek mensuplarının faaliyetleri ekonomik kalkınmaya da doğrudan ve önemli
bir düzeyde katkı sağlamaktadır. Bu kaliteyi belirleyen en önemli unsur ise şüphesiz muhasebe bilgi
üretim sürecinin ortasında yer alan meslek elemanıdır. Muhasebe bilgi üretiminde önemli
sorumlulukları bulunan muhasebe meslek mensuplarının faaliyetlerini tarafsız ve bağımsız yürütmeleri,
işlerinde gösterdikleri özen ve titizlik, bilgi düzeyleri, içinde yetiştikleri kültürel çevre, kişilik
özellikleri, mevzuatı yorumlarken ve muhasebe işlemlerini gerçekleştirirken kullandıkları mesleki
yargıları muhasebe bilgi kalitesinin düzeyini önemli ölçüde etkilemektedir. Kaliteli muhasebe bilgisi,
muhasebenin temel kavram ve ilkelerine, muhasebe standartlarına, mesleki etik ilkelere ve ilgili kanun,
tebliğ ve yönetmelik hükümlerine uygun hareket edildiğinde ortaya çıkacaktır. Bunlara uygun
davranılmadığında, baskılar ve yasal olmayan talepler sonucunda bağımsızlık ve tarafsızlıktan ödün
verildiğinde bilginin kalitesi azalacaktır. Bu çalışmada, öncelikle muhasebe bilgi kalitesinin önemi
üzerinde durulmuş, ardından muhasebe bilgi kalitesinin şekillendiği çevresel yapıyı oluşturan unsurlar
ve kaliteyi arttıran/azaltan faktörler açıklanmıştır. Açıklamaları daha da zenginleştirmek için yapılan
ampirik çalışmaların sonuçlarına yer verilmiştir.