Tarımsal Gelişme ve Kalkınma Sorunu: Sektörel Politikalar ve İşsizlikle Mücadele


Creative Commons License

Uzun A., Duran S., Güney A.

Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi I, Küresel Krizler ve Ekonomik Yönetişim, Malatya, Türkiye, 15 - 16 Nisan 2010, ss.598-622

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Malatya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.598-622
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Sanayi devriminden bugüne araştırmaların en önemli konuları üretim artışı ve maliyet düşüşü üzerine yoğunlaşmıştır. Uluslararası ticaret ve kalkınma teorilerinin önerdiği argümanlar gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarını ve gelişmelerini bir türlü sağlayamamıştır.

Gelişmekte olan ülkeler kendi yetersizlikleriyle mücadele etmeye çalışırken, çareyi karşılaştırmalı üstün oldukları ucuz işgücü, hammadde ihracatı, ara mal ve montaj sanayi gibi mucizevî yöntemlerden beklediler.

Türkiye gibi tarımsal alanda büyük potansiyele sahip ülkeler dahi bu potansiyelini kullanamamıştır. Çünkü tarım hep ikinci plana atılarak, gelişmenin kaynağı sanayide aranmıştır.

Türkiye için tarım sektörü ihmal edilemeyecek kadar büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın, gayrisafi milli hasılaya katkısı gerçekten çok küçüktür. Ancak aktif nüfusun % 42’si hâlen tarım sektöründe çalışmaktadır.

İstihdama-işsizliğe katkısı ve krizlerin etkilerini hafifletici özelliğiyle de dikkat çeken tarım sektörünün ihmal edilmesi ülkemiz açısından yararlı görülmemektedir.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan özelleştirme ve liberalleştirme politikalarının tarım sektörünü dışa bağımlı, ithalatçı ve gelişmiş ülkelerin pazarı durumuna getirmesi kaçınılmazdır.