Pandemi Döneminde Sağlık Hizmeti Alan Kişilerin Memnuniyet Düzeylerinin Değerlendirilmesi


Mısırlıoğlu A., Biçer E. B.

4. Uluslararası 14. Ulusal Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi, İstanbul, Türkiye, 14 - 16 Ekim 2021, cilt.1, ss.233-234

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.233-234
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, pandemi döneminde genel sağlık hizmeti alan kişilerin almış oldukları hizmetteki memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın evrenini Sivas il merkezinde bulunan hastanelere 3- 14 Nisan 2021 tarihleri arasında tedavi ve kontrol amaçlı gelen 43.000 hasta ve yakınları oluşturmaktadır. Örneklem hesaplama formülünde %95 güven aralığı ve % 5 hata payında en az 381 kişinin çalışmaya dahil edilmesi yeterliliği belirlenmiş ve çalışmamıza 403 kişi katılmıştır. Veriler 5’li likert tipinde hazırlanan anket soruları ile toplanmıştır. Anket içerisinde katılımcıların memnuniyetini ölçmeye yönelik Servqual Ölçeği (fiziki yapı, güvenilirlik, güvence, empati ve duyarlılık)kullanılmış ve anketin croanbach alfa değeri 0,951 olarak güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 26.0 paket programında MannWhitney U, Kruskal-Wallis H, One-Way Anova, Independent – Samples T Test analizleri uygulanmış olup, p<0.05 düzeyi anlamlı olarak kabul edilmiştir.

Araştırmada, ankete katılanların %58,8’i hasta yakını olduğu, %61,8’i kamu hastanesinden hizmet aldığı, %36,2’sinin 19-29 yaş aralığında olduğu, %50,1’inin erkek olduğu, %57,8’inin bekar olduğu, %34’ünün önlisans mezunu olduğu ve %27,3’ünün 999 TL ve altı gelire sahip olduğu tespit edilmiştir.Katılımcıların fiziki yapı, güvenilirlik, güvence, empati ve duyarlılık faktörleri ile demografik özellikler arasında farklılık olup olmadığı analiz edilmiştir. En yüksek ortalama güvenilirlik faktörü (3,63), en düşük ortalama ise güvence faktörü(3,41) olduğu tespit edilmiştir ve bu da alınan hizmetteki memnuniyet düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir. Pandemi döneminde hizmet alan kişilerin memnuniyet düzeylerinin olumlu

olduğu görülmektedir. Analiz sonuçlarına baktığımızda cinsiyete göre fiziki yapı, duyarlılık ve empati faktörleri arasında ve medeni duruma göre güvence faktörü arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; pandemi dönemi içerisinde sağlık kurumlarından hizmet alan kişilerin hizmet kalitesi ve memnuniyet algılarının ortalamanın üzerinde olduğu saptanmıştır. Sağlık yöneticilerinin sürekli olarak süreçlerde iyileştirmeler yapması hizmet alan kişilerin memnuniyet düzeylerini artıracağı düşünülmektedir.